RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI

Filaret: Amfilohije me smijenio po naredbi ambasade SAD

Najjača optužba protiv vladike mileševskog na kojoj je, tražeći njegovu smjenu, insistirala grupa episkopa predvođena mitropolitom Amfilohijem, jeste da je Filaret "arogantnim odnosom prema sveštenstvu i vjernicima napravio nesagledive probleme svojoj eparhiji"
123 pregleda 157 komentar(a)
Patrijarh Filaret, Foto: Beta/AP
Patrijarh Filaret, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2015. 07:04h

"Teško mi je, jedva dišem od jada. Sabor je promijenio svoju odluku pošto je mitropolit Amfilohije dobio poziv od američke ambasade, odakle su mu naredili da napravi pritisak na zasjedanju. Sve mi je ovo teško palo, vjerujte mi da sam jedva u životu", rekao je za "Novosti" vladika Filaret.

Razriješeni episkop mileševski nije krio svoje razočaranje ishodom, ali je prihvatio odluku najvišeg crkvenog tijela.

"Biće kako riješe patrijarh i Sinod. Nemam druge nego da prihvatim odluku", kazao je Filaret.

Odlukom najvišeg crkvenog tijela, on je u subotu trajno razrješen upravljanja Mileševskom eparhijom. Do odluke o Filaretovoj smjeni došlo se glasanjem, pri čemu je vladika dobio podršku 18 episkopa, dok je samo jedan glas više bio na strani njegove smjene. Za administratora Mileševske eparhije određen je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji od početka marta privremeno upravlja ovom episkopijom.

"Novosti" prenose da je do raspleta došlo na prijepodnevnom dijelu zasijedanja, na kome je ponovno otvoreno pitanje Filaretove kanonske odgovornosti, samo 12 časova pošto je najviše crkveno tijelo konsenzusom odlučilo da vladika ostane na čelu svoje eparhije. Njemu je dat rok od godinu dana da riješi probleme i zavede red u eparhiji. Odgovornost za procjenu da se Filaretu da još jedna šansa preuzeo je lično patrijarh Irinej.

Bez obzira na to, međutim, grupa vladika na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, kako navode "Novosti", zatražila je u subotu ujutru da se "slučaj Filaret" ponovo otvori. Svoj zahtjev obrazložili su da konačna odluka nije formalno donijeta i da je moguće nastaviti raspravu.

Pritisku da se ponovo razmatra odgovornost mileševskog vladike, prema saznanjima "Novosti", ključni je bio odnos snaga suprotstavljenih grupa vladika.

"Subotnjem zasjedanju nije prisustvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji pripada krugu koji predvodi vladika bački Irinej (Bulović)", objašnjava izvor "Novosti" iz Patrijaršije

"On je morao službeno da napusti Beograd, što se pročulo po Patrijaršiji. Ovu situaciju iskoristio je Amfilohije sa sebi bliskim episkopima i, poslije prebrojavanja, izvršio pritisak na patrijarha da, uprkos ranijoj odluci, Filaretovu odgovornost stavi na glasanje.

Naš sagovornik objašnjava da je tako na mala vrata obezbijeđena podrška većine za smjenu. Najglasniji za Filaretovo razrješenje, pored Amfilohija, bio je i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

U crkvenim krugovima se spekulisalo da su Filaretovu sudbinu krojili i pojedini državni funkcioneri, koji su lobirali kod patrijarha i uticajnih članova Sabora. Na prvobitnu saborsku odluku da se Filaretu progleda kroz prste, navodno, uticala je i podrška šefa diplomatije Ivice Dačića i prvog čovjeka "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, koji imaju bliske veze sa bivšim mileševskim vladikom.

Ovakav epilog, posebno nagle promjene odluke, upućeni u crkvena zbivanja vide kao jasan znak duboke podjele u vrhu SPC. Ovogodišnji Sabor protiče u znaku razlika između grupa arhijereja koje predvode mitropolit Amfilohije, sa jedne, i episkop bački Irinej, sa druge strane. Tokom odlučivanja o slučaju "grešnih" vladika Georgija i Filareta, one su imale potpuno različite stavove o njihovoj krivici i budućnosti.

Optužbe Amfilohija

Najjača optužba protiv vladike mileševskog na kojoj je, tražeći njegovu smjenu, insistirala grupa episkopa predvođena mitropolitom Amfilohijem, jeste da je Filaret "arogantnim odnosom prema sveštenstvu i vjernicima napravio nesagledive probleme svojoj eparhiji".

Njemu je na teret stavljeno i da je primio arhimadrita Ilariona, kome je suđeno zbog pedofilije, ali i da je tolerisao nemoralna djela dvojice svojih sveštenika, koji su svojim činjenjem sablažnjavali vjernike, navode "Novosti".

Preporučujemo za Vas