PROMOCIJA "NJEGOŠEVOG ZBORNIKA MATICE SRPSKE"

Bećković: Njegoš je najveći srpski pjesnik i najvažniji srpski vladika poslije Svetog Save

Bećković, koji je predsjednik Odbora za proslavu dva vijeka Njegoša, zahvalio je Matici srpskoj na uspješno obavljenom poslu i trudu koji je uložila slaveći Njegoša i njegov jubilej, naglasivši da je jedino Matica “neumorno radila da se taj datum dostojno obilježi”
175 pregleda 267 komentar(a)
Matija Bećković, Foto: Facebook.com
Matija Bećković, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 22.05.2015. 21:15h

Matica srpska je "Njegoševim zbornikom", objavljenim povodom obilježavanja dva vijeka od rođenja Petra Petrovića Njegoša (1813-1851), na najbolji način opravdala svoje ime i svoju ulogu u srpskom narodu, rekao je akademik Matija Bećković u Novom Sadu.

Na paromociji druge knjige "Njegoševog zbornika Matice srpske", s podnaslovom "Spomenica o dvjestogodišnjici Njegoševog rođenja”, Bećković je istakao da je to istorijski dokument o najvećem srpskom pjesniku i najvažnijem srpskom vladiki poslije Svetog Save.

Bećković, koji je predsjednik Odbora za proslavu dva vijeka Njegoša, zahvalio je Matici srpskoj na uspješno obavljenom poslu i trudu koji je uložila slaveći Njegoša i njegov jubilej, naglasivši da je jedino Matica “neumorno radila da se taj datum dostojno obilježi”.

Dopisni član SANU i glavni urednik “Njegoševog zbornika” Miro Vuksanović je, govoreći o radu na objavljivanju tog djela, napomenuo je da te 2013. godine “u Srbiji nigde nije izdvojena nijedna para za naučni skup o Njegošu”.

“Baš na Njegoševu dvjestogodišnjicu najbolje se vidjelo da on više nije s nama kao što bi trebalo da jeste i da se nešto čudno dogodilo, ne samo s njim”, kazao je Vuksanović.

Pozdravljajući mnogobrojne goste na promociji, predsjednik Matice srpske Dragan Stanić podsjetio je da je veza prošlosti i budućnosti jedna od osnovnih Njegoševih poruka i naglasio da je “Njegoš danas svakako potrebniji nama nego što smo mi potrebni njemu”.