Skoplje: Učesnik demonstracija osuđen na deset mjeseci zatvora

Optuženi koji je dobio zatvorsku kaznu je ujak Martina Neškoskog, koji je ubijen 2011. godine na trgu u Skoplju, kada je vladajuća VMRO DPMNE proslavljala izbornu pobjedu
0 komentar(a)
Skoplje protesti, Foto: Reuters
Skoplje protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2015. 19:55h

Osmoro učesnika u protestima pred zgradom Vlade Makedonije su dobili uslovne kazne u trajanju od po tri mjeseca, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne načine drugo krivično djelo, dok je jedan od onih koji su u petak izašli pred sud osuđen na 10 mjeseci zatvora, zbog toga što je i ranije bio uslovno osuđivan za slično djelo.

U toku procesa, sva devetorica učesnika protesta koji su održani 5. maja pred zgradom Vlade priznali su krivicu. Oni su bili optuženi za “učešće masi koja je spriječila službeno lice u izvršavanju službenog djelovanja”.

Svi su rekli da su svjesni optužbe, da se kaju zbog svog djela i da krivicu nisu priznali pod pretnjom. Predstavnik Javnog tužilaštva je rekao da sud treba uzeti u obzir to što su oni priznali krivicu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Optuženi koji je dobio zatvorsku kaznu je ujak Martina Neškoskog, koji je ubijen 2011. godine na trgu u Skoplju, kada je vladajuća VMRO DPMNE proslavljala izbornu pobjedu.

Veći dio demonstranata koji su osuđeni bili su studenti, od kojih najmlađi ima 19 godina. Njihova odbrana je istaknula da nijedan od njih nije bio prethodno osuđivan i da su oni prvi put u sukobu sa zakonom.

Jedan od studenata je u završnim riječima naglasio da se kaje zbog načinjenog djela, te da je već 6. maja dijelio flajere protiv nasilja i pozivao da naredni protesti budu mirni. Prema novom Zakonu o krivičnom postupku, u sudskom procesu se ne razgledaju dokazi o krivičnom djelu zbog priznanja optuženih.

“Sami ste vidjeli da ovim mladim ljudima nije bilo mjesto tamo. Da bi skratili sve to, i pod prisilom nekad se priznaju neke stvari koje možda nije trebalo, ili je možda trebalo da se dokazuju u drugom postupku”, rekao je advokat odbrane Miki Vujić.

Optuženi su proveli u pritvoru skoro tri nedelje. Početkom juna će se suditi još devetorici pritvorenih nakon protesta 5. maja, koji su optuženi za isto krivično djelo.

Opozicioni Socijaldemokratski savez u četvrtak je zatražio hitno oslobađanje pritvorenih sa protesta od 5. maja. Potpredsjednik partije Damjan Mančevskije rekao da su uznemirujući sadržaj snimaka koji su objavili i neljudskost visokih vladinih funkcionera u vezi prikrivanja ubistva mladog Martina Neškoskog iz 2011. godine, izazvali veliki revolt kod građana.

Ipak, dodao je on, među demonstrantima 5. maja bili su ubačeni provokatori koji su napali policiju. U pritvoru je veliki broj studenata koji su nevini i ni na koji način nisu učestvovali u napadima na policajce, istakli su u SDSM-u, tražeći da o ubistvu Neškoskog mora biti i komandne odgovornosti, kao i odgovornosti onih koji su danima sakrivali istinu o tom slučaju.

Bonus video: