Pavićević: Srbija da ojača učešće u NATO misijama

„Odnos Srbije sa NATO bilo je sledeće važno pitanje našeg programa nove spoljne politike Srbije. Definisanje odnosa sa NATO je pitanje geopolitike, pozicioniranja jedne države u sistemu međunarodnih odnosa koji se transformiše pred našim očima i racionalno utvrđenih interesa te države“, rekao je on
7 komentar(a)
Beograd, Foto: Shutterstock
Beograd, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2015. 11:01h

Srbija treba da nastavi i ojača svoje učešće u međunarodnim mirovnim i stabilizacionim misijama u politički i bezbjednosno trusnim područjima pod mandatom UN, EU i NATO, u cilju jačanja svog međunarodnog kredibiliteta, ocijenio je poslanik Nove stranke srpskog paramenta Vladimir Pavićević.

„Kada smo u jesen 2012. godine započeli pripreme za osnivanje Nove stranke spoljnopolitičko usmjerenje Srbije bila je jedna od važnih tema. U Manifest stranke smo zapisali da je dotadašnja spoljna politika neutemeljena i bez jasnog cilja“, naveo je on u blogu za Nato Montenegro.

Prema riječima Pavićeića, umjesto lutanja i konfuzije, predložili su građanima Srbije da se u oblasti spoljne politike saglase da članstvo u Evropskoj uniji bude ucrtano kao vrhovni prioritet.

„Odnos Srbije sa NATO bilo je sledeće važno pitanje našeg programa nove spoljne politike Srbije. Definisanje odnosa sa NATO je pitanje geopolitike, pozicioniranja jedne države u sistemu međunarodnih odnosa koji se transformiše pred našim očima i racionalno utvrđenih interesa te države“, rekao je on.

Pavićević je ukazao da je posebno važan aspekt odnosa Srbije i NATO-a sjećanje građana na vojnu intervenciju 1999. godine, kojom se u fokus smještaju pitanja ratnog raspada nekadašnje Jugoslavije i uloga koju su u tom procesu imali međunarodni akteri i države zapadne Evrope i SAD.

„Uvažavajući nasljeđe ratnih sukoba, potom nasljeđe ekonomske i socijalne krize koju su građani Srbije i drugih država regiona proživljavali devedesetih godina 20. veka; uvažavajući i stalne promjene u sistemu međunarodnih odnosa, kao i posljedice koje te promene imaju na položaj i ulogu država koje nisu velike sile, zaključili smo da Srbija treba da jača bezbjednosnu saradnju sa NATO“, rekao je on.

Pavićević je kazao da uz punopravno članstvo u EU i unapređenje odnosa sa susjedima, upravo to treba da bude jedan od osnovnih prioriteta NOVE spoljne politike Srbije.

Kako je dodao, zato su u program NOVE spoljne politike zapisali da je Program Partnerstvo za mir bezbjednosni okvir koji se u prethodnom periodu pokazao zadovoljavajućim.

„Promjene i prijetnje po bezbjednost u bližem, ali i širem okruženju, nameću neophodnost produbljivanja i nalaženja novih modaliteta i angažovanja Srbije u bezbjednosnim okvirima EU i NATO“, ukazao je Pavićević.

U toj stranci, rekao je, smatraju da Srbija treba da nastavi reformu vojske po NATO standardima,“ koji su generalno prihvaćeni kao najbolji vojni standardi u svijetu i koje primenjuju i države članice ove organizacije ali i one koje to nisu“.

On je ocijenio da je neophodno jačanje bezbjednosne saradnje sa SAD, kao i ostalim tradicionalnim saveznicima u cilju bolje zaštite od prijetnji i izazova koje nameće globalizovani sistem.

"U cilju jačanja svog međunarodnog kredibiliteta, Srbija treba da nastavi i ojača svoje učešće u međunarodnim mirovnim i stabilizacionim misijama u politički i bezbednosno trusnim područjima pod mandatom UN, EU i NATO“, rekao je Pavićević.

On je podsjetio na stav svoje stranke da Srbija treba da pruži podršku u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i u značajnijim naporima za ograničenje ili uništavanje oružja za masovno uništenje.

„U narednom periodu Srbija bi trebalo da kroz proces reformi bezbjednosnog sistema i saradnje u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, istraži i definiše novi okvir za buduće odnose i saradnju sa ovim bezbjednosnim savezom, koji je komplementaran sa njenom integracijom u EU“, zaključio je Pavićević.

Bonus video: