Sastanak Gruevski-Zaev bez posebnih zaključaka

Razgovori uz posredovanje predstavnika Evropske unije treba da dovedu do iznalaženja rješenja političke krize u Makedoniji, najdublje od njene nezavisnosti
1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Nikola Gruevski, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.05.2015. 09:43h

Razgovori lidera dvije najveće partije u Makedoniji, vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva, sa posrednicima iz EU završeni su u zoru bez posebnih zaključaka, a izvjestilac EP za Makedoniju Ivo Vajgl rekao da susret nije bio uzaludan, prenijeli su makedonski mediji.

U šturom saopštenju "evropske trojke" koja posreduje u pregovorima, objavljenom jutros u Strazburu, navodi se da poslanici Evropskog parlamenta Vajgl, Eduard Kukan, Ričard Hovit i komesar za susjedstvo i proširenje Johanes Han pozdravljaju napore Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rješavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima i saglasni su da je interes zemlje na prvom mjestu.

Evropski poslanici i komesar Han pozdravili su iskrenu diskusiju o ključnim pitanjima, a svi sagovornici slažu se da je nastavak dijaloga od presudnog značaja, kaže se u saopštenju o rezultatima dijaloga lidera vodećih makedonskih političkih stranaka.

Pregovori su trajali 10 sati i završeni su u 3,30 poslije ponoći.

Razgovori uz posredovanje predstavnika Evropske unije treba da dovedu do iznalaženja rješenja političke krize u Makedoniji, najdublje od njene nezavisnosti.

Bonus video: