IZVJEŠTAJ STRANIH OBAVJEŠTAJACA

Koha: Islamski ekstremisti investiraju u obrazovanje na Kosovu

Obdaniste "Cvijeće dana" u Prištini je jedno od njih. Njen vlasnik Driton Madzuni ima jake veze sa Hasanom Abazijem jednim od rukovodioca sedme brigade muhadžedina u Bosni. Na čelu finansija se nalazi Hašan Ali Al Saraj, porijeklom iz Iraka, navodi list
0 komentar(a)
Kosovo nezavisnost, Foto: Beta/AP
Kosovo nezavisnost, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.05.2015. 08:49h

Obdaništa, škole i sumnjivi studentski domovi se finansiraju iz fondova nevladinih organizacija na Kosovu u sprezi sa islamskim ekstremistima i teroristima, piše danas Koha ditore, pozivajući se na na izvještaj jedne inostrane obavještajne službe.

U tekstu pod naslovom "Investicije islamskih ekstremista u obrazovanju na Kosovu" se kaže da se to odvija uz dozvolu kosovskih institucija.

U izvještaju inostrane obavještajne službe, do kojeg je došao dnevnik, govori se o aktivnostima 50 nevladinih organizacija i 11 lica koji su najviše širili vjerski islamski ekstremizam.

Kosovo se u tom izvještaju predstavlja kao "kolijevka" vjerskog uticaja još od predškolskih ustanova. Obdaniste "Cvijeće dana" u Prištini je jedno od njih. Njen vlasnik Driton Madzuni ima jake veze sa Hasanom Abazijem jednim od rukovodioca sedme brigade muhadžedina u Bosni. Na čelu finansija se nalazi Hašan Ali Al Saraj, porijeklom iz Iraka, navodi list.

Funkcionisanje obdaništa i škola kao i sumnjivih domova studenata, koji imaju veze sa terorističkim organizacijama, je dozvoljeno od strane ministartsva obrazovanja, konstatuje list navodeći da obdanište "Cvijeće dana" ima licencu od 2006. godine.

"Mnoge organizacije i NVO koje su bile instalirane na Kosovu nakon rata 1999 godine, kao sto su Al- Haramanei, IWC, KOFF, ISTAMBUL... su udaljene sa Kosova.Međutim one su iza sebe formirale nevladine organizacije kao sto su "Tragovi", "Fondakos", " Sfera", "Jednakost", " Ponos", "Realnost", "Kuran"..." , kaže se u istražnom izvještaju baziranom na mnogime izvorima, prenosi "Koha ditore".

U vezi sa tim organizacijama su, dodaje list, su mnogi imami i pojedinci.

Preporučujemo za Vas