MITING PROŠAO MIRNO

Gruevski: Zaev šuruje sa stranim službama

Makedoniji, dodao je Gruevski, ne treba premijer koji “besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast”
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2019. 02:53h

Makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski poručio je večeras da nema povlačenja i predaje, te da Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera kao što je Zoran Zaev, kome su, kako je rekao, nalogodavci strane tajne službe kojima se stavio na raspolaganje. 

Gruevski je Zaevu poručio i da je večerašnji miting podrške vlasti najbolji dokaz da nije uspio da je sruši "montiranim snimcima i terorističkim bandama".

“Mislili ste da ćemo da pokleknemo, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna”, rekao je Gruevski, javio je reporter Tanjuga sa lica mjesta.

"Nema povlačenja, nema predaje", kazao je Gruevski i dodao da je herojstvo policajaca, poginulih u obračunu sa naoružanim teroristima 9. maja u Kumanovu, "primjer za to - kako se voli Makedonija”.

Makedonija, istakao je, nisu ni Nikola Gruevski ni Zoran Zaev - ovo je Makedonija.

“Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera koji javno traži od naroda da savija kičmu, već mora da ima premijera koji će da se bori da nađe dostojanstveno rješenje za probleme”, naveo je Gruevski.

On je optužio Zaeva da na destruktivan način i destabilizacijom želi da se dokopa vlasti.

“To je čovjek koji nema svoj stav, a vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji i misli da sa parama može da bude vođa nad narodom”, kazao je Gruevski.

Makedoniji, dodao je, ne treba premijer koji “besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast”.

Kao takav, Zaev, ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik, kazao je Gruevski.

Osvrnuvši se samokritički na devet godina svoje vladavine, Gruevski je priznao da je sigurno bilo i grešaka.

“Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili”, kazao je.

Zaev, kazao je Gruevski, ne želi naprednu Makedoniju.

“Ni njegovi scenaristi to ne žele. Oni hoće vlast po svaku cijenu. Zamislite premijera kog je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke”, naveo je.

Pozdravljan od mase, Gruevski je ponovio da će se problem ustavnog imena Makedonije rješavati na referendumu, te da su prioriteti države evropske integracije i članstvo u NATO.

Na mitingu kojem je prema procjeni policije prisustvovalo 90.000 ljudi, a prema AFP 30.000, Gruevski je poručio i da, ako se ima volje, može da se dođe do političkog kompromisa.

Primijetio je da su se teroristi u Makedoniji pojavili nakon što je Evropska komisija saopštila da će ta država imati najveći rast u ovoj i narednoj godini, a to, kako je rekao, znači investicije i radna mjesta.

“Posle te objave su stigli iskusni teroristi. Naša policija ih je zaustavila. Opozicija kaže da smo ih mi organizovali. Međutim, nema ubijenih civila, samo teroristi - nisu im prošle laži”, naveo je makedonski premijer.

 Podsjetio je da su ostavke podnijeli ministri policije i transporta iako, kako je rekao, nema dokaza njihovoj krivici.

“Parlament je formirao anketni odbor da bi se utvrdile eventualne greške”, rekao je Gruevski i poručio da neće Zaevu dozvoliti da obmanjuje narod.

Završavajući svoje 45-minutno obraćanje građanima pristiglim u velikom broju iz svih gradova Makedonije, Gruevski je rekao da “mračne sile i manipulatori ne mogu da uspiju i da niko ne može da naruši mir u Makedoniji”.

“Imam tim, viziju i narod koji je mudar i koji donosi ispravne odluke”, poručio je premijer pozdravljajući sve prisutne. Sa bine je ispraćen stranačkom himnom nakon što je Zaevu poručio:

“Hvala što si pokazao da nismo korumpirani kao ti”.  Miting, koji je počeo makedonskom himnom i minutom ćutanja za poginule policajce prošlog vikenda u Kumanovu, prošao je bez incidenata.

Okupljeni na trgu ispred zgrade Sobranja skandirali su premijeru “Nikola, Nikola” ogrnuti zastavama Makedonije i Srbije.

Gruevski je na miting došao sa suprugom Borkicom, a pored njega je i bivša ministarka policije Gordana Jankulovska, koja je prošle sedmice podnijela ostavku na tu poziciju.

“Ovdje smo da bismo odbranili našu zemlju”, kazala je za Rojters Snežana, 28-godišnja učesnica provladinog protesta. 

“Vrijeme je da ustanemo protiv ovog mračnog inostranog scenarija. Zaev ni ne shvata da je samo marioneta”.

Uočljiv je bio veliki broj pripadnika policije, nedaleko su parkirani vodeni topovi i hameri. Sve je učinjeno kako bi se napravila tampon zona između Sobranja i sjedišta Vlade Makedonije gdje od sinoć kampuje više stotina pristalica opozicione SDSM Zorana Zaeva.

Oni su rekli da odatle neće otići dok Gruevski ne podnese ostavku.

Makedoniju od posljednjih parlamentarnih izbora potresa politička kriza jer opozicion SDSM optužuje Gruevskog da je VMRO-DPMNE pokrala izbore i zbog toga oni ne učestvuju u radu parlamenta.

Kriza je posebno dobila na intenzitetu nakon što su SDSM i njen lider Zaev polovinom februara počeli sa objelodanjivanjem prisluškivanih razgovora s ciljem da Gruevskog optuže za umiješanost u kriminal i korupciju.

Pod pritiskom međunarodnen zajednice, ambasada SAD i EU u Skoplju, Gruevski i Zaev su razgovarali u petak i danas o načinima za prevalaženje trenutnog stanja, ali su ti sastanci završeni bez rezultata. 

Sjutra, njih dvojica će se naći u Strazburu gdje će sa Johanesom Hanom i trojicom parlamentaraca razgovarati na istu temu.

Galerija