Vladin i antivladin protest blokirali Skoplje

U očekivanju večerašnjeg mitinga vladajuće stranke, nekoliko stotina građana, učesnika jučerašnjeg antivlading protesta, kampuje ispred zgrade vlade, a sa njima je na ulici noć proveo i lider SDSM-a Zoran Zaev
0 komentar(a)
Skoplje kamp, Foto: Beta/AP
Skoplje kamp, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.05.2015. 13:45h

Skoplje je danas praktično blokiran grad, zbog barikada koje su šatorima podigli aktivisti opozicionog SDSM-a ispred zgrade vlade i zbog najavljenog mitinga podrške vlasti koji večeras organizuje VMRP-DPMNE Nikole Gruevskog.

U očekivanju večerašnjeg mitinga vladajuće stranke, nekoliko stotina građana, učesnika jučerašnjeg antivlading protesta, kampuje ispred zgrade vlade, a sa njima je na ulici noć proveo i lider SDSM-a Zoran Zaev.

Oni tvrde da će tu ostati sve dok Gruevski ne podnese ostavku. On je poručio da ostavku neće dati jer to smatra kukavičkim činom, prenose agencije.

Vladajuća VMRO DPMNE je za večeras najavila održavanje svog mitinga "Makedonija je jaka", a građani se pozivaju na okupljanje ispred zgrade makedonskog parlamenta, Sobranja, koje se nalazi nekoliko stotina metara dalje od zgrade vlade, gdje su pristalice opozicije provele noć i gdje se do večeras očekuje okupljanje većeg broja ljudi.

Policija je najavila da će veći broj policajaca razdvajati dva skupa.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je ranije rekao da se skup organizuje da bi se "pokazalo da ova država ima narod s jakom kičmom i da neće dozvoliti da neko spolja, neko ko je instrument i poltron nečijih interesa, ruši državu, da ruši legitimno izabranu vlast i da sprovodi druga scenarija".

U cilju traženja izlaza iz političke i institucionalne krize u Makedoniji, u klubu poslanika u Skoplju za danas je zakazan novi susret lidera četiri najveće stranke - VMRO DPMNE, SDSM, kao i albanskih stranaka DUI koja je dio vladajuće koalicije i opozicione DPA, a pregovori će se voditi u prisustvu ambasadora EU i SAD u Makedoniji Aiva Orava i Džesa Bejlija.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji je i premijer Makedonije, i lider opozicionog SDSM Zoran Zaev otputovaće kasnije u toku dana u Strazbur da bi na sastanku sa poslanicima u Evropskom parlamentu pokušali da nađu rješenje za političku i institucionalnu krizu u Makedoniji.

Zoranu Zaevu je zbog putovanja u Strazbur vraćen pasoš koji mu je oduzet krajem januara zbog krivične prijave u slučaju "Puč".

Na sastancima u Strazburu neće učestvovati lider albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, partije koja je koalicioni partner Nikole Gruevskog, kao ni opoziciona Demokratska partija Albanaca, čiji je lider Menduh Tači.

Prema ocjeni makedonskih medija, međutim, nema mjesta optimizmu da će dvije suprotstavljene strane – SDSM i VMRO DPMNE, postići dogovor ni na razgovorima u Skoplju, niti u Strazburu.

Dok je ostavka Nikole Gruevskog isključiv zahtjev SDSM-a za prestanak protesta i vraćanja njihovih poslanika u parlament, u čijem radu ne učestvuju od aprila 2014. godine jer ne priznaju rezultate izbora, Gruevski navodi da se o svemu na pregovorima može razgovarati osim o njegovoj ostavci i formiranju tehničke vlade.

Bonus video: