"Zapad pokušava da destabilizuje Makedoniju"

"(To je) ubjedljiv dokaz...o pokušajima da se država gurne u ambis "obojene revolucije"", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova
3 komentar(a)
Kumanovo, Foto: Reuters
Kumanovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2015. 16:49h

Rusija je optužila "zapadne organizatore" da pokušavaju da izazovu "obojenu revoluciju" u Makedoniji.

U saopštenju povodom makedonske krize, rusko ministarstvo spoljnih poslova je citiralo izvještaj beogradskih "Večernjih novosti" o hapšenju crnogorskog državljanina koji je pomagao, kako navodi Moskva, "albanskim ekstremistima" u Makedoniji.

"(To je) ubjedljiv dokaz...o pokušajima da se država gurne u ambis "obojene revolucije"", saopštilo je ministarstvo a prenio Rojters.

"Obojena revolucija" je termin koji se često koristi da se opišu narodne pobune u bivšem Sovjetskom Savezu, uključujući Ukrajinu.

"To je takođe dokaz da zapadni organizatori tako katastrofalnih scenarija više vole da ih realizuju tuđim rukama", dodaje se u saopštenju.

Moskva optužuje Zapad da je pomogao u zbacivanju ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča nakon masovnih protesta početkom 2014.

"Večernje novosti" su, pozivajući se na izvore iz službi bezbjednosti, objavile da je makedonska policija prije tri dana uhapsila Podgoričanina, za koga se spekuliše da je pomagao ekstresmitima i da ih je informisao o potencijalnim metama na teritoriji Srbije.

Osumnjičeni, koji je već vodio oko 80 dobrovoljaca da ratuju na strani Ukrajine protiv Rusa, imao je u novim akcijama ulogu "krtice", piše list i dodaje da je neposredno poslije hapšenja predat Amerikancima, koji su ga odveli u svoju ambsadu u Skoplju.

"On već desetak godina sa bratom drži najveću agenciju za tehničku i fizičku zaštitu u Crnoj Gori koja ima sjedište u Podgorici", pišu "Novosti".

Navodno je bio pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore (ANB), završio je više specijalističke kurseve iz te oblasti, a kotirao se i kao uspješan crnogorski karatista.

Nekadašnji vlasnik firme "Guard Popovic Security", Srđan Popović, obratio se "Vijestima" povodom prenesenih navoda iz beogradskih medija.

"Odmah nakon saznanja o napisima u medijima i poziva prijatelja, čiji je komentar da je opisom u tekstu 'nacrtan' moj profil, na svojoj Fejsbuk stranici sam objavio informaciju o tome gdje se nalazim, da se slobodno krećem, radim i komuniciram te da sa pomenutim događajem i licima nemam nikakvu povezanost.Sve informacije o meni i mom profesionalnom angažmanu su provjerljive i dostupne", naveo je Popović u saopštenju.

Bonus video: