Vasiljković će najvjerovatnije biti izručen Hrvatskoj: Ministar mu posljednja nada

Vlada te zemlje odlučila je 2012. godine da izruči Vasiljkovića, ali su njegovi advokati uspjeli da prolongiraju izručenje pravnim sredstvima od kojih je posljednje bilo žalba Vrhovnom sudu
93 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Vasiljković, Foto: Betaphoto/HINA
Dragan Vasiljković, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 15.05.2015. 12:14h

Vrhovni sud u Australiji odbacio je žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, čime je on ostao bez zakonskih mogućnosti da se bori protiv izručenja Hrvatskoj, objavili su autralijski mediji, a prenosi Blic.

Vlada te zemlje odlučila je 2012. godine da izruči Vasiljkovića, ali su njegovi advokati uspjeli da prolongiraju izručenje pravnim sredstvima od kojih je posljednje bilo žalba Vrhovnom sudu.

Oni su tvrdili da su u njegovom procesu počinjene proceduralne greška i prekršeni neki djelovi Ženevskih konvencija.

Kako prenose mediji, bila je to posljednja sudska instanca koja je preostala Vasiljkoviću, a jedino bi eventualna odluka australijskog ministra pravosuđa Majkla Kinana mogla da spriječi njegovo izručenje.

Vasiljković (56), koji ima australijsko i srpsko državljanstvo, optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i okolini tokom rata početkom 90-ih godina. Vasiljković negira optužbe.

Bonus video: