Hrvatska: Kamate na kredite u "švajcarcima" nezakonite

Portparolka Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je Građansko odjeljenje pred kraj radnog vremena donijelo pravosnažnu presudu
0 komentar(a)
Švajcarski franci, Foto: Shutterstock
Švajcarski franci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 06:47h

Vrhovni sud Hrvatske priznao je dužnicima u švajcarskim francima da je kamatna stopa tih kredita nezakonita, prenio je portal Index.hr.

Da bi ostvarili povrat sredstava, dužnici će morati da podnesu privatne tužbe na opštinskim sudovima.

Vrhovni sud je donio odluku kojom je odbio revizije izjavljene protiv drugostepene presude Visokog trgovačkog suda, koji je po žalbama osam poslovnih banaka odlučio da je valutna klauzula zakonita odredba, ali da jednostrano promjenjiva kamatna stopa nije.

Portparolka Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je Građansko odjeljenje pred kraj radnog vremena donijelo pravosnažnu presudu.

No, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može da govori dok je niži sud ne proslijedi svim strankama u postupku.

I koordinatorka Udruženja "Franak" Katarina Lucić, izjavila da je Udruženje dobilo informaciju da je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali da su sve informacije koje su dobili, neslužbene.

"U ovom trenutku sve informacije koje smo dobili su neslužbene. Mi smo dobili informaciju da je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali ne možemo to da potvrdimo jer nismo još dobili odluku Vrhovnog suda na uvid" izjavila je za Dnevnik Nove TV koordinatorka Udruženja "Franak".

Odluka Vrhovnog suda je poslata i biće objavljena nakon što je prime stranke.

Bonus video: