Makedonija: Gruevski "žrtvovao" Jankulovsku i Mijalkova

Demonstranti i opozicija, osim smjene Vlade traže i oslobađanje svih aktivista koji su pritvoreni tokom demonstracija 5. maja i nakon toga, kao i formiranje Vlade koja će raditi na demokratizaciji institucija
58 pregleda 15 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2015. 20:09h

Makedonski premijer Nikola Gruevski smijenio je danas ministarku unutrašnjih poslova i šefa kontra-obavještane službe, javlja državna novinska agencija MIA, što predstavlja veliki ustupak opoziciji poslije afere sa prisluškivanim razgovorima.

Gruevski je predložio parlamentu smjenu Gordane Jankulovske, dok je ostavku podnio šef kontra-obavještajne službe Saso Mijalkov.

Grupa građana mirno je večeras protestovala ispred zgrade parlamenta Republike Makedonije u Skoplju.

Građani su krenuli prema zgradi Vlade, ali ih je policija u tome onemogućila i zato je protest održan ispred zgrade parlamenta, javlja MIA.

Protesti su u Skoplju, kojima se traži ostavka Vlade, počeli prije nedjelju dana kada su objavljeni snimci ubistva Martina Neškoskog.

Demonstranti i opozicija, osim smjene Vlade traže i oslobađanje svih aktivista koji su pritvoreni tokom demonstracija 5. maja i nakon toga, kao i formiranje Vlade koja će raditi na demokratizaciji institucija.

Makedonija je proteklih dana bila na meti terorističkih napada, kada su teroristi u Kumanovu usmrtili osam policajaca. U akciji policije je stradalo 14 terorista.

Bonus video: