Iz Srbije uskoro direktne linije za Ameriku

"Posebno mi je drago da je Američka federalna vazduhoplovna administracija svrstala Srbiju u kategoriju prvog reda. To znači u vazduhoplovstvu jednu bezbjednu zemlju i zemlju koja može da aplicira za direktne letove", navela je Mihajlović
1 komentar(a)
Er Srbija, Foto: Beta/AP
Er Srbija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.05.2015. 15:43h

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila da su ispunjeni svi tehnički uslovi za direktne letove između Srbije i SAD, kao i da se nada da će do njih doći "što prije".

Potpredsjednica Vlade danas je sa ambasadorom SAD-a Majklom Kirbijem formalno parafirala Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlada SAD i Srbije i nakon toga na konferenciji za novinare poručila da "nakon 23 godine možemo da kažemo da ćemo uspostaviti direktne letove između SAD i Srbije".

Mihajlović je istakla da danas "možemo da kažemo da teče period kada će naše vazduhoplovne vlasti da se dogovaraju oko direktnih letova".

"Posebno mi je drago da je Američka federalna vazduhoplovna administracija svrstala Srbiju u kategoriju prvog reda. To znači u vazduhoplovstvu jednu bezbjednu zemlju i zemlju koja može da aplicira za direktne letove", navela je ona i dodala da će njihovo uspostavljanje biti važno i za dalji ekonomski razvoj Srbije.

"Što se tiče tehničkih uslova, Srbija je spremna. Mi sada očekujemo razgovor vazduhoplovnih vlasti i dalji direktni dogovori oko toga kada bi mogli da budu direktni letovi, a ja zaista vjerujem da će to biti što prije jer radimo na tome", izjavila je ona.

Upitana šta je sve dalje potrebno uraditi pošto Er Srbija trenutno ne raspolaže avionima za prokookeanske letove, ali i šta je potrebno u pravnom smislu uraditi, ona je odgovorila da se u daljim koracima vrši nadzor nad Aerodromom Nikola Tesla i nad Er Srbijom, ali i ukazala da su i jedni i drugi spremni za direktne letove.

"Što se tiče aviona, ne brinemo, jer Er Srbija ima na raspolaganju razne mogućnosti od Erbasa 330, pa na dalje avione koji odgovaraju za direktne letove", rekla je ona.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je poručio da očekuje da u ne tako dalekoj budućnosti budemo u prilici da direktno letimo između SAD i Srbije.

"Što se tiče Vlada SAD i Srbije, mislimo da se radi o mjesecima, ali je bolje postaviti to pitanje kompanijama koje treba da uspostave dirketne letove. Kompanije su one koje ostvaruju profit. Mi kao Vlade to ne činimo", rekao je Kirbi.

On je dodao da ovaj sporazum otvorenog neba "govori da će više kompanija imati mogućnost da leti i imati direktne letove".

"Da li će to biti Njujork, Čikago ili Los Anđeles, sve opcije su otvorene i zato kompanije moraju znati čime raspolažu da bi na kraju i zaradile na svemu tome", rekao je on.

Upitana da li je tačna informacija da se gasi predstavništvo Etihada u Beogradu i da se Etihad i Er Srbija spajaju, ona je rekla da nema nikakve informacije o tome.

Bonus video: