Savršena oluja u Makedoniji

Detalji o operaciji i dalje su, kako navodi Rojters, prilično nejsani, a konzervativna vlada Nikole Gruevskog suočena je sa pozivima iz NATO i Evropske unije da sprovede "transparentnu istragu" onoga što se dogodilo
137 pregleda 69 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2015. 18:10h

Ulica Pera Ilievskog u Kumanovu izgledala je dans kao da ju je pogodio cunami, sa prizorima izrešetanih fasada i zidova koje su srušila oklopna vozila specijalne anti-terorističke jedinice makedonske policije.

Zapanjeni albanski stanovnici grada, 40 kilometara od Skoplja, oprezno su gazili po ostacima stakla i cigala i između uništenih automobila - što je šteta koja je nastala u operaciji tokom vikenda u kojoj je stradalo 22 ljudi i koja predstavlja novu fazu neizvjesnosti u zemlji koju potresa duboka politička kriza.

Detalji o operaciji i dalje su, kako navodi Rojters, prilično nejsani, a konzervativna vlada Nikole Gruevskog suočena je sa pozivima iz NATO i Evropske unije da sprovede "transparentnu istragu" onoga što se dogodilo.

Njegov kredibilitet na zapadu je već doveden u pitanje nakon optužbi o nezakonitom prisluškivanju i zolupotrebama vlasti.

Albanski stanovnici ulice Pero Ilievski tvrde da se radi o manipulaciji i smatraju da su samo pioni u većoj političkoj borbi i da ih koriste kako bi se skrenula pažnja sa problema vlade.

Glavni protivnici Gruevskog među makedonskom većinom takođe zahtijevaju odgovore, spekulišući da vlada pokušava da podstakne etničke sukobe kako bi osujetila napore opozicije da ga smijeni.

Zapadne diplomate tvrde da najveća prijetnja stabilnosti nijesu etnički sukobi već politička borba između Gruevskog i njegovih makedonskih protivnika. Poput albanske manjine i oni su nezadovoljni zbog siromaštva, visoke stope nezaposlenosti, korupcije i sporog procesa integracija sa Zapadom.

Strani analitičari su takođe veoma dugo upozoravali da bi jedna ili druga strana sa političkog spektra mogla izazvati etničko nasilje kako bi stekla prednost, uprkos tome što ni u jednoj etničkoj zajednici ne vlada pretjerani entuzijazam za vraćanje sukobima.

"Nekoliko konkretnih problema se udružilo i fromiralo savršenu oluju", napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Marko Prelec balkanski analitičar dodajući da je već zapaljiva politička situacija postala "naročito nabijena emocijama koje samo rastu kada se prolije krv".

Gruevski je kazao da je policija eliminisala "jednu od najopasnijih terorističkih grupa na Balkanu" koju su predvodili etnički Albanci sa Kosova i koja je planirala napade na policijske stanice, tržne centre i sportske događaje.

Vlasti su saopštile da je 14 "terorista" ubijeno, desetine su uhapšene a stradalo je osam policajaca. Uhapšeni su izvedeni pred sudije sa lisicama na rukama i u bijelim kombinezonima.

Razmjeri uništavanja u ulici Pero Ilievski, oblasti koja je bila poprište najžešćih borbi u sukobima 2001, govore o stepenu nasilja. Ipak nijedna civilna žrtva nije prijavljena u operaciji koja je počela bez upozorenju u subotu prije svitanja i okončana je nekih 24 sata kasnije.

"Ne znam koja je svrha ovoga", kazao je Ramadan Baftiu, sjedeći ispred srušene dvospratne kuće. Baftiu je za Rojters kazao da su on i sedam članova njegove porodice, uključujući djecu proveli 12 sati u podrumu čekajući da se oluja koja se odigravala iznad njih okonča, ali da su na kraju ipak pobjegli.

On i njegovi susjedi su kazali da u toj oblasti nijesu vidjeli nikakve napadače, što je kako navodi izvještač britanske agencije bilo nemoguće potvrditi u atmosferi oprečnih izjava, intriga i manipulacija u Makedoniji. Osim stradalih policajaca imena ostalih žrtava nijesu objavljena.

Nekoliko Albanaca u Kumanovu je kazalo da će se 17 maja pridružiti makedonskoj opoziciji. „da protestovaću“, kazao je 44-godišnjui Vulnet Januzi, koji radi u vodovodu.

"Za ovo nije kriv makedonski narod".

Galerija

Bonus video: