Kumanovo: Najmanje 14 napadača ubijeno, poginulo 8 policajaca

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zakazao je za danas sjednicu Savjeta za bezbjednost Makedonije, na koju je pozvao i lidere opozicionih partija. Po završetku sjednice koja je zakazana za 17.00 časova, predsjednik Ivanov obratiće se građanima Makedonije, prenose makedonski mediji
168 pregleda 0 komentar(a)
Kumanovo, Foto: Reuters
Kumanovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2015. 17:48h

Policijska akcija u Kumanovu, započeta u subotu ujutru, konačno je završena, a teroristička grupa koja je brojala više od 40 osoba je eliminisana, izjavio je portparol MUP-a Ivo Koteski.

Lideri ove grupe su, prema njegovim riječima, ozloglašeni Muhamed Krasnići tzv. komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj tzv. komandant Nato, Sami Ukšini tzv. komandant Sokoli, Beg Rizaj alijas komandant Begu i Dene Šehu alijas Juniku, prenio je makedonski portal Fokus.

Koteski je na konferenciji za novinare rekao da su oni Albanci sa Kosova i dovode se u vezu sa formiranjem brojnih terorističkih i ekstremističkih grupa u regionu, odnosno, kako je rekao, figuriraju kao osnivači paravojnih struktura.

Koteski nije isključio mogućnost da ima još poginulih terorista ako se, kako je rekao, ima u vidu da su objekti iz kojih su oni napadali policiju znatno oštećeni, te da je preostalo još objekata koji tek treba da budu pretreseni

Napomenuo je da do sada jedino nije konačno potvrđena identifikacija Mirsada Ndrecaja.

Koteski je rekao i da je do sada pronađeno 14 tijela u uniformama čiji se identiteti utvrđuju, ali nije precizirao kakva su obilježja bila na uniformama.

Među identifkovanim je, kaže, i Džafer Zumberi iz Đakovice.

Ostali su, dodao je, makedonski državljani i jedan državljanin Albanije.

U toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

Koteski nije isključio mogućnost da ima još poginulih terorista ako se, kako je rekao, ima u vidu da su objekti iz kojih su oni napadali policiju znatno oštećeni, te da je preostalo još objekata koji tek treba da budu pretreseni.

I dalje nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom, kazao je Koteski potvrdivši da je osam policajaca ubijeno ili je podleglo od rana zadobijenih u akciji, te da je 37 njih povrijeđeno.

Dio privedenih je od ranije poznat policiji, kazao je portparol MUP-a i dodao da teroristi sa sobom nisu imali lična dokumenta, te da je na licu mjesta pronađen arsenal oružja.

Precizirao je da su oni u Makedoniju ušli početkom maja s namjerom da sredinom mjeseca počnu sa terorističkim napadima.

Gruevski: Teroristi učestvovali i u sukobima 2001.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je, na konferenciji za novinare u Skoplju, u svom prvom obraćanju javnosti od izbijanja krize u Kumanovu, rekao da je cilj terorističke grupe bio destabilizacija Makedonije.

"U aktivnostima koje je profesionalno i odgovorno vodila makedonska policija učestvovale su sve etničke i vjerske grupe – Albanci, Romi, Srbi, Bošnjaci, Vlasi. Izvedena je visoko profesionalna, patriotska i herojska akcija koja je neutralisala teroriste koji su željeli destabilizaciju Makedonije", kazao je Gruevski.

Makedonski premijer je rekao "da je na žalost izgubljeno osam života (policajaca) ali da su oni sa kolegama možda spriječili ubistva 8.000 ljudi".

"Sinoć sam posjetio 30 (ranjenih) policajaca u skopskim klinikama. Ljekari su me ubijedili da će se brzo vratiti svojim porodicama i na svoja radna mjesta. Izražavam javno poštovanje i zahvalnost svima njima", kazao je Gruevski.

Gruevski je rekao da i pored provokacija Albanci nisu podržali teroriste, koji ne žele dobro državi ni njenim građanima, kao ni onima koji čuvaju njen ustavni poredak.

"Ovo nije makedonsko-albanski obračun, budući da su oni štetni i za Makedonce i za Albance u regionu", kazao je Gruevski.

Policija uništila automobil bombu

Makedonska policija je tokom antiterorističke akcije u kumanovskom Divljem naselju uništila automobil-bombu, koji je bio pun razornog eksploziva, javljaju makedonski mediji, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih službi.

Isti izvor navodi da je plan terorista bio izvođenje akcije sa što više ljudskih žrtava sa ciljem izazivanja panike i destabilizacije države.

Imajući u vidu da je juče u Skoplju bilo planirano održavanje maratona i da je nedelja u Kumanovu "pazarni dan" bilo je opravdano dejstvo bezbjednosnih snaga na razbijanju ove terorističke grupe, prenose makedonski mediji.

Formiran krizni štab, škole zatvorene u ponedeljak

Skupština opština Kumanovo donijela je odluku o otvaranju nekoliko prihvatnih centara za građane koji su napustili svoje domove ili su evakuisani zbog oružanih sukoba policije sa terorističkom grupom, prenosi Blic.

Formiran je krizni štab, a odlučeno je i da sjutra ne rade osnovne i srednje škole, javljaju makedonski mediji.

Opština je izdvojila dva miliona denara za nabavku vode, hrane i higijenskih sredstava.

Tačan broj građana koji su napustili svoje domove nije poznat, ali u naselju u kojem se odvijala policijska akcija živi oko 6.000 stanovnika.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski apelovao je na građane da se ne dijele po etničkoj liniji, navodeći da je Kumanovo multietnički grad

Akcija pri kraju

U Kumanovu se danas poslije podne ne čuju pucnji iz naselja Divo u kome su se odvijali sukobi između pripadnika oružanih terorističkih snaga i policije Makedonije, tako da je situacija za sada mirna, prenosi Blic.

Primjetan je i manji broj policijskih snaga koji su opkolili ovo naselje i još uvijek ne dozvoljavaju kako novinarima, tako ni građanima da uđu u dio grada u kome su se odvijali sukobi, javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta.

Situacija je, međutim i dalje prilično napeta i gradjani u velikom broju stoje na obodima ovog naselja i čekaju kako će se situacija dalje razvijati.

Osam policajaca poginulo

Makednoska televizija Sitel je saopštila da je osam policajaca poginulo tokom okršaja sa terorističkim grupama u Kumanovu. Kako je navedeno u vanrednom dnevniku makedonske televizije jedan policajac je preminuo tokom dana, dok je drugog pronašao kolega. Preostalih šest policajaca preminulo je juče.

Uhapšeni teroristi kod istražnih sudija

Uhapšeni teroristi privedeni su ranije danas kod istražnih sudija, javila je televizija N1.

Policijske jedinice su u toku jučerašnjeg dana etapno sužavale obruč oko teško naoružane i dobro organizovane grupe i istovremeno oslobađale kuću po kuću odakle su žitelji evakuisani policijskim oklopnim vozilima.

Makedonski mediji prenijeli su da se gupa od 27 terorista juče popodne predala sa bijelim čaršavima.

Skopska Alsat TV prenosi da je kasnije u toku večeri uništena i poslednja grupa od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.

Trenutna obustava vatre

Prema najnovijim informacijama, trenutno se u Kumanovu ne puca, iako je i dalje napeto, zbog pucnjave iz automatskog oružja koja se čula jutros.

Helikopteri i bespilotne letjelice i jutros nadlijeću Kumanovo, a jutros su se čuli i pucnji iz dijela grada gdje su se juče vodile žestoke borbe između pripadnika makedonske policije i terorističke grupe koja je, po navodima makedonskog MUP-a, u taj grad na sjeveru zemlje došla "iz susjedne zemlje".

Policija je raspoređena u gradu, ulice nisu blokirane, saobraćaj je normalizovan i prodavnice su otvorene, prenosi makedonska novinska agencija.

Pretpostavlja se da policija "čisti" kuću po kuću od naoružanih ljudi koji su još uvijek na terenu, piše Blic.

Teroristi saopštili da su spremni za nastavak borbi

Blic prenosi da je Oslobodilačka narodna armija (ONA), koje je preuzela odgovornost za napad u Kumanovu, saopštila danas da su njene oružane snage organizovane, sposobne i da imaju dovoljno sredstava za nastavak borbi.

Gradonačelnik Kumanova: Situacija je dramatična

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski rekao je Tanjugu da su tokom jutra, prema nezvaničnim informacijama, teže ranjena još dva policajca u sukobima koji još traju u ovom gradu.

"Situacija je i dalje dramatična, jutros između 6.30 i 7.30 bila su borbena dejstva, detonacije i pucnjava. Naše insajderske informacije, pošto odnos između lokalne samouprave i MUP-a nije na zavidnom nivou, su takve da su dva pripadnika MUP-a jutros teže ranjena, a možda su i u životno ugroženi", rekao je Damjanovski.

Policija provjerava stanovnike naselja Divo. Od njih je uzeta parafinska rukavica, kako bi se provjerilo da li su učestvovali u sukobima javlja reporter RTS-a iz Kumanova.

Ranjene policajce danas je posjetio makedonski premijer Nikola Gruevski.

Počela sjednica Savjeta za bezbjednost

U Skoplju je počela sjednica Savjeta bezbjednosti o događajima u Kumanovu nakon koje se, kako je ranije najavljeno, očekuje obraćanje predsjednika Đorđa Ivanova javnosti.

Sjednici prisustvuju najviši državni predstavnici, kao i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

Na sjednicu nisu došli lideri dvije najuticajnije partije Albanaca, pa umjesto lidera Demokratske unije za integracije Ali Ahmetija sjednici prisustvuje Talat Džaferi, a umjesto Menduha Tačija iz Demokratske partije Albanaca Imer Aliju.

Iako se vjerovalo da se Zaev neće odazvati on je novinarima uoči sjednice rekao da je došao zbog zabrinutosti za bezbjednosno stanje u državi.

Istakao je, međutim, da to ne znači da svojim prisustvom daje legitimitet vladi premijera Gruevskog.

Zaev kaže da će na sjednici, u ime građana, postaviti pitanje, ko, zašto i u kom cilju destabilizuje državu, zatim da li je kriza u Kumanovu završena, kao i da li je tačno da u nekim drugim regionima u Makedoniji postoje infiltrirane naoružane grupe.

Takođe, rekao je da će pitati da li su bezbjednosne službe znale ranije za ovu oružanu grupu i od kada.

Inače, Savjet bezbjednosti čine predsjednik Đorđe Ivanov, predsjednik Skupštine Trajko Veljanoski, premijer Nikola Gruevski ministar odbrane Zoran Jolevski, ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankuloska, ministar za inostrane poslove Nikola Poposki i poslanici Veli Kreci, Flora Kadriu i Naser Sejdini.

Identifikovano šest ubijenih policajaca

Makedonski mediji su javili da je identifikovano šest policajaca koji su poginuli tokom obračuna sa terorističkim grupama. To su Žarko Kuzmanovski, Sašo Samoilovski, Nenad Serafimovski Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski.

Tri policajca povrijeđena su jutros u Kumanovu, gdje i dalje traje okršaj makedonske policije sa teroristima, javljaju makedonski mediji.

Povrijeđeni policajci prebačeni su u bolnicu u Skoplju.

Stanovnici Kumanova uznemireni su zbog nastavka sukoba i postoji velika vjerovatnoća da će napustiti svoje domove. Ulice su skoro prazne, prenosi portal "Kumanovo njuz".

Kako javljaju makedonski mediji, jake policijske snage raspoređene su na svim ulazima u dio grada koji se zove "Divlje naselje".

U Kumanovu je i dalje napeto zbog sporadičnih pucnjeva iz vatrenog oružja koji su se čuli tokom noći i jutros.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je jutros da policijska akcija u kumanovskom naselju Diva ipak još nije okončana, javila je agencija MIA.

Očevici tvrde da iz tog pravca još može videti gust i crni dim.

16 sati pružali otpor

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankuloska kazala je da je situacija na terenu rizična. Koliko je grupa bila opasna pokazuje i to što su, kako je kazala, čitavih 16 sati pružali otpor.

“Oni su se borili u terororisčkoj akciji koja nažalost i dalje traje na terenu dok i poslednji terorista ne bude neutralizovan”, rekla je Jankulovska i podsjetila da je policijska akcija počela juče protiv grupe koja je imala za cilj napad na državne institucije.

“Otpor većeg dijela grupe je slomljen juče posle 18 časova i veliki broj njih se predao”, rekla je Jankulovska, ali je istakla da je dio terorista nastavio da pruža otpor.

Skopska Alsat TV prenosi da je uništena i poslednja grupa od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.

Dani žalosti u Makedoniji

Vlada Makedonije donijela je, na vanrednoj sjednici, odluku da nedjelja i ponedjeljak, 10. i 11. maj, budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbjednosnih snaga u policijskoj akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe u Kumanovu.

Zbog Dana žalosti, zastave Makedonije biće spuštene na polja koplja, prenijela je agencija MIA.

Agencija za audio i audiovizuelne usluge, izdaće medijima nalog o sadržini programa koji će emitovati.

Saučešće Vujanovića

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović uputio je, povodom tragičnih događaja u Kumanovu, saučešće predsjedniku Makedinije Đorđu Ivanovu.

"Primite izraze iskrenog saučešća povodom stradanja pripadnika makedonske policije u borbi sa naoružanim grupama u Kumanovu. U pokušaju destabilizacije Makedonije, braneći mir i bezbjednost, oni su žrtvovali svoje živote za opšte dobro i budućnost Makedonije, trajno obavezujući na pamćenje i poštovanje", kaže se u telegramu Vujanovića.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, povodom aktuelne situacije u Makedoniji, preporučuje građanima Crne Gore da prilikom putovanja u ovu državu kontaktiraju ambasadu Crne Gore u Skoplju na tel. 00 389 2 322 7277 i mob. 00 389 70 393 292, u cilju dobijanja potrebnih informacija, kao i zbog vođenja odgovarajuće evidencije.

Bonus video: