Kumanovo: Obračun sa grupom koja je došla iz susjedne zemlje

Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli prije nekoliko dana
89 pregleda 3 komentar(a)
Makedonija, policija, Foto: Reuters
Makedonija, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2015. 14:06h

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susjedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli prije nekoliko dana.

Prema riječima Kotevskog, oni su dobro naoružani i pripremljeni, a policija je naišla na žestok otpor, prenijeli su makedosnki mediji.

Bila je, dodao je, napadnuta bombama i snajperima.

Kotevski, međutim, nije rekao iz kog pravca je ta naoružana grupa ušla u Makedoniju.

Mediji tvrde da je naoružana grupa broji između 50 i 80 osoba.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je riječ “o osjetljvioj informaciji, te da se trenutno obavještavaju porodice”.

Ambasada SAD u Skoplju je, međutim, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

"Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povrijeđeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima i političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gdje se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći.

Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija, prenosi Tanjug.

Zaev: Premijer da objasni šta se to dešava u Makedoniji

Lider najuticajnije opozicione stranke -Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas premijera Nikolu Gruevskog da izađe i javnosti objasni šta se u toj zemlji dešava.

"Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni ko zašto i u kom cilju destabilizuje Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom saopštenju.

On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susjednih teritorija ulaze u Makedoniju, te ko ih je i u kom cilju organizovao.

Isto to, kako je rekao, treba da uradi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Jer, poručuje Zaev, žrtve su građani, i Makedonci, i Albanci, i policajci, i civilno stanovništvo.

"Sada je najvažnije da se pomogne civilnom stanovništvu i da mu se obezbijedi garantovana bezbijednost”, naveo je lider SDSM-a i pozvao građane na smirenost i prisebnost, te da ne podležu mračnim scenarijima o izazivanju sukoba i destabilizacije Makedonije.

Crni scenario, naveo je, neće uspjeti, jer građani prepoznaju u čijem je interesu ovakav scenario i neće dozvoliti da u njega budu umiješani.

“Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sada… Ubijeđen sam da će tako i ostati”, poručio je Zaev, čija stranka od polovine februara objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, a na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prelazne do novih izbora.

Od prije četiri dana SDSM na čelu sa Zaevim je inicirao proteste koji u počeli u Skoplju, a potom su se proširili i na ostale makedonske gradove.

Priština protiv destabilizacije Makedonije

Ministarstvo inostranih poslova Kosova danas je, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

"Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbjednosti od strane bilo kog pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rješenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica", kaže se u saopštenju.

To ministarstvo navodi dalje da "prati sa zabrinutošću vijesti iz Makedonije o nasilnim incidentima na nekoliko lokaliteta sa informacijama o žrtvama", prenosi Tanjug.

Bonus video: