Kumanovo: Ubijena tri policajca, teroristi ubijeni ili se predali

Kumanovo, koje je od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu sjeverne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadlijeću helikopteri, prenose mediji
159 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija, policija, Foto: Reuters
Makedonija, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2015. 18:35h

Grupa od 70 terorista je dijelom je eliminisana a dijelom se predala, ali je u cjelosti savladana, prenosi Blic navode reportera iz Kumanova, gdje se policija danas sukobila sa naoružanom terorističkom grupom. Makedonski mediji javljaju i da se policiji predalo 30 terorista poslije kratkih pregovora.

Građani kumanovskog Divljeg naselja i naselja Tode Mendol su evakuisani a u toku je i vanredna sjednica Skupštine opštine.

Put ka ova dva naselja je blokiran, zapaljene su dvije škole, stanovnici se uz pomoć policije evakuišu i uglavnom odlaze kod svojih rođaka, javili su makedonski mediji.

Građani se kreću pješice ili ih prevoze specijalna policijska vozila i uglavnom je riječ o porodicama sa djecom i starijim ljudima.

Iz ovih naselja se, kako se navodi, i dalje čuje povremena rafalna paljba.

Nad dijelom naselja Tode Mendol se vidi crn dim i ka tom naselju je dozvoljen samo prolaz protivpožanim ekipama i hitnoj pomoći.

Nezvanično, makedonski mediji pišu da nema slobodnih bolničkih kreveta u Kumanovu i da se pacijenti šalju kućama na liječenje.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se sjednica Savjeta za bezbjednost.

Zvaničnih informacija o broju eventualno poginulih i ranjenih još nema. Televizija N1 ranije je objavila da su trojica makedonskih policajaca, koji su povrijeđeni jutros tokom akcije protiv naoružane grupe u Kumanovu, preminuli u bolnici u tom gradu.

Već osam sati traje akcija makedonske policije protiv naoružane grupe ljudi u Kumanovu, a državni funkcioneri pozivaju građane na smirenost.

Makedonski mediji su ranije danas javili da je u ovoj akciji ranjeno je 12 policajaca.

Dio povrijeđenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici.

Makedonski MUP je, kako javljaju mediji, potvrdio pucnjavu i žestok obračun u gradu koji traje od ranog jutra.

Iz MUP-a apeluju na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su ekipe na terenu, javljaju mediji.

Pomoćnik makedonskog ministra policije Ivo Kotevski je potvrdio da je policijska akcija protiv naoružane grupe u Kumanovu počela jutros u 5 sati i da i dalje traje, dodajući da će javnost biti informisana kada ona bude završena, saopštilo je ministarstvo policije, a prenosi portal MKD.

Koteveski je apelovao na građane da do tada budu smireni, dodajući da Ministrastvo policije razmatra načine za razbijanje naoružane grupe u kumanovskom naselju Divo gdje, kako je rekao, u najvećem broju žive Albanci.

Akcija se, prema njegovim riječima, odvija na osnovu prethodno dobijenih saznanja.

Lider albanske Demokratske unije integracija (DUI), manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti oglasio se danas povodom policijske akcije u Kumanovu, i poručio da taj, ali i drugi događaji koji su mu prethodili, nisu strateški cilj albanskog naroda u regionu.

On je pozvao građane Kumanova da ne podliježu provokacijama i podsjetio na nedavni napad naoružane grupe na pograničnu karaulu u obližnjem selu Gošince i eksploziju ispred sjedišta DUI u Skoplju.

Ahmeti je ukazao da današnji događaji u Kumanovu nikako nijesu strateško opredeljenje Albanaca u Makedoniji, na Kosovu, Albaniji i, kako je rekao, “Preševskoj dolini”.

"Nijesmo ubijeđeni da smo jedna stabilna i sigurna Makedonija, ali smatramo da destabilizacija bilo koje države regiona nije u interesu albanskog naroda".

Ahmeti, koji je rođen u jednom selu kraj Kičeva, je ukazao da su Albanci u Makedoniji opredeljeni za saradnju sa SAD, EU i NATO, da žele jedinstvo svih građana, dobre međuetničke i međususjedske odose, mir, stabilnost i integracije te države u NATO i EU.

On je pozvao medije i javnost da demonstriraju, kako je rekao, veliku odgovornost u ovo “mnogo delikatno vrijeme”, te da se uzdrže od bilo kakvog “raspirivanja” ionako teške situacije.

Poručio je da građani Kumanova, posebno naselja u kojima se odvija današnja akcija policije protiv zasad nepoznate grupe naoružanih ljudi, treba da ostanu mirni i da ne podliježu dezinformacijama.

U djelovima Kumanova, na sjeveru Makedonije, čuli su se pucnji i detonacije, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup ovom gradu.

Ranije danas, gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podliježu provokacijama.

On je potvrdio da još traje policijska akcija protiv grupe naoružanih, za sada, nepoznatih osoba koji su prije nekoliko dana primijećeni u tom gradu.

Procjenjuje se, kaže Damjanovski, da grupa naoružanih broji između 50 i 70 osoba, te da su oni smješteni u privatnim kućama koje su opkolili pripadnici makedonske poicije, a u toku je i potjera za onima koji su odbjegli i nalaze se u naselju Diva.

To naselje je blokirano, a nezvanično ima poginulih i povrijeđenih civila i policajaca, javila je TV Nova.

Damjanovski je pozvao političke partije, građanske organizacije i posebno Albance da "nikoga ne podržavaju", te poručio da ova kriza treba da se okonča eliminacijom naoružane grupe i vraćanjem mira i spokoja među građane Kumanova.

Makedonska policija rano jutros pokrenula je operaciju protiv, kako je rekla, "oružane grupe" u predgrađu Kumanova, na sjeveru Makedonije.

Makedonski mediji javili su da su specijalne jedinice policije od jutros na ulicama Kumanova, a od pet časova čuje se jaka pucnjava iz automatskog oružja.

Kumanovo, koje je od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu sjeverne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadlijeću helikopteri, prenose mediji.

Makedonski mediji su juče objavili tvrdnje stanovnika sela Zajaz u opštini Kumanovo da su vidjeli oko 50 naoružanih osoba, a makedonska agencija INA, na albanskom jeziku, javila je da su u toj opštini stacionirane jake policjske snage.

Policija se još nije zvanicno izjasnila o tom slučaju.

U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini oko 30 odsto od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

Ispred zgrade makedonskog parlamenta već nekoliko dana traju mirni protesti zbog policijske brutalnosti, javila je sinoć televizija Nova.

Bonus video: