Kompanija koja drži N1 i Sport klub prodata britanskom investicionom fondu

Kompanija United Group je preko svoje ćerke firme Direct media ljetos preuzela vlasništvo nad Pink BH i Pink M
264 pregleda 0 komentar(a)
dnevnik, vijesti, voditelj, kamera, kamerman, Foto: Shutterstock
dnevnik, vijesti, voditelj, kamera, kamerman, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.09.2018. 09:27h

Britanski investicioni fond BC Partners u četvrtak je objavio kako će od sadašnjeg vlasnika, američkog investicionog fonda KKR (Kohlberg Kravis Roberts) kupiti većinski udio u telekomunikacionoj i medijskoj kompaniji United Group B.V.

Pritom će KKR zadržati značajan manjinski udio vlasništva, izjavili su iz BC Partnersa ne navodeći tačne detalje prodaje. Wall Street Journal piše kako je vrijednost United Groupa oko 2,6 milijardi eura, prenosi hrvatski Telegram.

Danas je United Group najveća Pay TV kompanija na području bivše Jugoslavije, a u vlasništvu imaju kanale poput N1 i Sport Kluba. Početkom ove godine, odlučeno je da ta kompanija preko svog ogranka Slovenia Broadband može i zvanično preuzeti sto odsto dionica Nove TV. Proces prodaje Nove TV pokrenut je tokom jula prošle godine, za 230 miliona eura.

Preko svoje ćerke firme Direct media ljetos su preuzeli vlasništvo nad Pink BH i Pink M.

United Group B.V jedan je od većih operatera u jugoistočnoj Evropi, a njihov biznis je podijeljen u dva dijela, telekomunikacioni i medijski. Nastali su 2007. godine spajanjem Srpske kablovske mreže (SBB), slovenskog Telemacha i Telemachove filijale u Bosni i Hercegovini, a 2015. godine kupili su i slovenačkog operatera Tušmobil. Od marta 2014. godine, Group B.V je u vlasništvu KKR-a.

Usluge United Groupa koristi više od 1,8 miliona domaćinstava u jugoistočnoj Evropi, raspoređenih u šest zemalja. Među njima su Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Makedonija. Korisnicima nude usluge kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije. Trenutno zapošljavaju nešto više od 3500 ljudi, a godišnji prihodi su im 2017. iznosili 556,7 miliona eura.

Bonus video: