EP uznemiren zbog izjava Rame o Albaniji i Kosovu

"Ali mi želimo da odvratimo od davanja izjava koje mogu slati pogrešne poruke", stavio je do znanja Flekenštajn
58 pregleda 7 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Vlada Crne Gore
Edi Rama, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.04.2015. 17:04h

Evropski parlament danas je izrazio "uznemirenost" zbog izjava albanskog premijera Edija Rame u kojima se spekulisalo o ujedinjavanju Albanije i Kosova.

To je naglašeno u saopštenju Evropskog parlamenta poslije usvajanja rezolucije o Albaniji u kojoj se podvlači uloga Tirane u jačanju regionalne stabilnosti i "pozdravlja politička volja da se poboljšaju njeni odnosi sa Srbijom".

Evropski parlamentarci "ohrabruju Albaniju i Srbiju da preduzmu nove mjere i upriliče izjave u prilog regionalne stabilnosti i saradnje i dobrih susjedskih odnosa".

Izvještač Evropskog parlamenta za Albaniju, njemački poslanik Knut Flekenštajn, izjavio je da evropski parlamentarci "uvažavanju predusretljive i djelatne stavove Albanije kad je riječ o regionalnoj bezbjednosti i saradnji sa susjednim državama".

"Ali mi želimo da odvratimo od davanja izjava koje mogu slati pogrešne poruke", stavio je do znanja Flekenštajn.

Izvještač u senci za Albaniju, bugarski liberalni poslanik EP Ilhan Kjučjuk ocijenio je da je Albanija napredovala na evropskom putu, "imala konstruktivne i stabilne odnose sa susjedima, dok je njena spoljna politika sasvim usaglašena sa spoljnom i odbrambenom politikom EU".

Evropski parlamentarac Kjučjuk je predočio da se mora skrenuti pažnja vladi u Tirani da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku budućnost jedino unutar Evropske unije".

U rezoluciji se pozdravlja činjenica da je Albanija dobila status kandidata za članstvo u EU, što se vidi kao podsticaj za pospešenje daljih reformi, naročito u bitki protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

Bonus video: