Vučić: Veće plate i penzije od oktobra

"Trošićemo mnogo više na zapošljavanje ljudi. Dramatično će biti veća ulaganja u putnu i željezničku infrastrukturu, u aerodrom. Ulaganja u saobarćajnu infrastruktur i sva druga kapitalna ulaganja biće povećana zasto što novca imamo mnogo. Imamo 420 miliona eura više za prva četiri mjeseca", rekao je premijer
10 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 30.04.2015. 15:21h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je realno da se od 1. oktobra povećaju penzije i plate u javnom sektoru.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će zahvaljući dobrim rezultatima budžeta u avgustu početi pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko povećanja plata i penzija.

"U avgustu krećemo u razgovore sa MMF oko povećanja plata i penzija i povećaćemo ih", rekao je Vučić.

On je rekao da za prva četiri mjeseca 2015. u budžetu Srbije ima 420 miliona eura više nego što je planirano i najavio povećanje ulaganja u infrastrukturu.

Prema preliminarnim rezultatima, rekao je premijer, u aprilu će biti zabilježen suficit budžeta, što znači da će deficit za prva četiri mjeseca biti najviše 21,5 milijardi dinara, umjesto 71 milijarde koliko je planirano.

"Očekujemo da će Srbija imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan odsto u 2015. uprkos mjerama fiskalne konsolidacije. To je gotovo ravno malom čudu", rekao je Vučić.

On je rekao da su manja kapitalna ulaganja od planiranih ono sto je loše, ali je najavio da će se od maja trošiti mnogo više.

"Trošićemo mnogo više na zapošljavanje ljudi. Dramatično će biti veća ulaganja u putnu i željezničku infrastrukturu, u aerodrom. Ulaganja u saobarćajnu infrastruktur i sva druga kapitalna ulaganja biće povećana zasto što novca imamo mnogo. Imamo 420 miliona eura više za prva četiri mjeseca", rekao je premijer.

On je istakao i da je lično na sebe preuzeo odgovornost za povećanje efikasnosti kapitalnih ulaganja.

"Građani će brže osjetiti boljitak nego što smo očekivali. I očekujem da ćemo prije kraja godine ispuniti obećanja prosvetarima", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da vidi teškoće u procesu privatizacije, ali da će Srbija već u prvoj godini ispuniti 75 do 80 odsto zahtjeva MMF iz trogodišnjega aranžmana.

"Srpske javne finansije su u veoma dobrom, nikad boljem stanju", istakao je premijer Aleksandar Vučić i dodao da očekuje da do kraja godine deficit budžeta neće preći četiri odsto BDP.

Bonus video: