Stefanović: Stradalo 10 plaćenika iz Srbije u Siriji i Iraku

Stefanović je rekao da je u Srbiji podnijeto osam krivičnih prijava protiv osoba koji su u vezi sa terorizmom, kao i da da je protiv sedmoro podignuta optužnica
5 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.04.2015. 19:08h

Preko 30 srpskih državljana nalazi se u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Prema podacima kojima se raspolaže, 10 osoba je stradalo, dodao je.

Region zapadnog Balkana je sve primamljivije podneblje za regrutaciju terorista, rekao je ministar Stefanović otvarajući Konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprječavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana.

Ministar Stefanović osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je stradao jedan policajac, a dva povrijeđena i naglasio da je Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv tog "savremenog zla".

On je izjavio da je terorizam prijetnja koja pogađa čitav svijet i da samo zajednička saradnja, moderna i obučena policija i rad na prevenciji mogu da pomognu u borbi protiv njega.

Prema njegovim riječima, MUP Srbije daje konkretne doprinose svakodnevnom razmjenom operativnih podataka i učešćem u međunarodnim inicijativama, jačom kontrolom graničnih prelaza, finansijskim istragama...

Stefanović je podsjetio da je u Srbiji podnijeto osam krivičnih prijava protiv osoba koji su u vezi sa terorizmom, kao i da da je protiv sedmoro podignuta optužnica.

Kako je istakao naš cilj je da krivično budu procesuirane sve osobe koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju.

Konstatujući kako savremene tehnologije dovode do unaprijeđenog djelovanja terorističkih grupa, srpski ministar policije naglasio je da MUP nastoji da strateški i organizaciono prati trendove u borbi protiv terorizma.

On je objasnio da je unutar tog ministarstva formirana grupa koja se bori protiv terorizma i ekstremizma, dodavši da jedino moderna i obučena policija može da se suprotstavi terorizmu.

Prvi korak koji će Srbija napraviti na tom putu, kako je rekao, jeste usvajanje strategije za borbu protiv terorizma kojom će se stvoriti okviri za institucionalizovano postupanje policijskih službenika.

Ipak, kako je dodao, represivne mjere nisu jedini lijek protiv terorizma, već se treba posvetiti i njegovoj prevenciji.

On je ukazao na činjenicu da internet ima značajnu ulogu u prevenciji, zbog čega se treba posvetiti borbi protiv njegove zloupotrebe.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da je borba protiv terorizma globalna odgovornost kojoj se mora posvetiti svaki region svijeta.

Istakavši da je zabrinutost zbog terorizma transnacionalne prirode, Kirbi je podsjetio da terorističke organizacije nisu nove, ali da je opasnost od njih sve veća, posebno uz porast dešavanja na Bliskom Istoku.

Konstatujući da je radikalizacija sveprisutna, kao i regrutacija boraca u inostranstvu, Kirbi je poručio da će SAD nastaviti da sarađuje sa ostalim državama u borbi protiv terorizma i dodao da su zemlje istočne Evrope s pravom prepoznale da je to ozbiljna pošast protiv koje nijedna ne može sama da se odupre.

"Ti problemi zahtjevaju međunarodnu saradnju kako bi se s njima izašlo na kraj", zaključio je Kirbi.

Bonus video: