Majka Nerdina Ibrića u suzama: Mog sina su zaveli

"Govorila sam mu da će zbog Dubnice otići u smrt i, eto, ostadoh sama", kroz suze je kazala majka Halima
68 pregleda 47 komentar(a)
Fatka Grebić, Foto: Beta/AP
Fatka Grebić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.04.2015. 16:29h

Halima Ibrić, majka Nerdina Ibrića napadača na policijsku stanicu u Zvorniku, kazala je da su njenog sina zaveli i da se potpuno promijenio u posljednje vrijeme.

"Nerdin je završio Medicinsku školu, imao je mnogo prijatelja među kojima je bilo i Srba. Ali, u poslednje vrijeme je odlazio u Dubnicu kod Kalesije, tamo je klanjao, jer je tvrdio da lokalne efendije to ne čine ispravno. Družio se s nekim ljudima iz Šetice koji su bili ovdje. Govorila sam mu da ne ide s njima. Slabo je jeo u posljednje vrijeme. Vidjela sam da nešto razmišlja i da je ćutljiv", kazala je majka napadača za TV N1.

"Nisam ništa mogla uraditi, zaveli su ga. Govorila sam mu da će zbog Dubnice otići u smrt i, eto, ostadoh sama", kroz suze je kazala majka Halima.

Sarajevski portal Kliks.ba opisuje da je u selu Kučić Kula nadomak Zvornika, odakle je napadač, danas tiho.

U rodnoj kući Nerdina Ibrića koji je poginuo u sinoćnjem napadu na zvorničku policiju ostali su samo rođaci, nakon što je Nerdinova majka Halima u ranim jutarnjim satima uz pratnju velikog broja policijskih službenika odvezena u policijsku stanicu u Zvorniku.

Komšije iz ovoga kraja izašli su pred svoje kuće i u tišini odmahuju glavama. "Nije ovo dobro, žao nam je što se ovo dogodilo", kažu u šoku i nevjerici.

Komšije kažu da Nerdin nije bio problematičan i da je bio veoma povučen, mada se u posljednje vrijeme počeo čudno ponašati ali i dalje nije nikome pravio probleme.

Vjeruju da je sve posljedica traume koju sa sobom nosi od prethodnog rata u kojem mu je stradao otac.

"Bio je on dobar momak, zaveli su ga. Bog zna šta su mu pričali, koristili su njegovu traumu da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a i majku svoju", kazao je za portal Nerdinov rođak Rifat Ramić.

Razgovarao je sa njim i to u nekoliko navrata kako bi ga odvratio od priklanjanja vehabijskom pokretu, ali nije slušao, samo se osmjehivao.

U jučerašnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić je ubio policajca Dragana Đurića i ranio još dvojicu, a u razmjeni vatre i sam je ubijen.

Uhapšena još jedna osoba zbog napada na policiju u Zvorniku

Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) je danas saopštila da su njeni pripadnici uhapsili još jednu osobu zbog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku.

U saopštenju se navodi da je uhapšen K.M. koji je priveden na saslušanje u Regionalnu kanceraliji Sipe u Tuzili.

Pojedini mediji objavili su da je riječ o Kasimu Mehidiću iz sela Miljanovci kod Kalesije, koji je pripadnik vehabijskog pokreta.

Sipa je, kako se navodi, pretresla i prostorije mesdžida (objekta za molitve) području Dubnice kod Kalesije.

Ranije je uhapšen Avdulah Huseinović, zvani "Fatih" koji je pripadnik selafijskog pokreta.

Veći broj osoba saslušan je u svojstvu svjedoka.

Bonus video: