Mićunović jedini zna ko je ubica Đurekovića?

Prema tvrdnjama koje nikada nisu dokazane, ubistvo Đurekovića izvršili su Mićunović, njegov kum Đorđe - Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić
669 pregleda 86 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.04.2015. 09:52h

Nikšićki biznismen Brano Mićunović mogao bi uskoro da dobije poziv njemačkih vlasti za saslušanje u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića, piše "Blic".

I mada je Đureković ubijen prije 32 godine u Minhenu, dosad su u postupku za ubistvo nekadašnjeg direktora hrvatske INA svjedočili Andrija Drašković, dio nekadašnje ustaške emigracije, njemački policajci, agenti hrvatske službe, a pozive su dobili i nekadašnji agent Udbe Božidar Spasić i sin Mike Špiljka, Vanja...

Suđenje za ubistvo hrvatskog emigranta i državljanina Njemačke Stjepana Đurekovića počelo je u oktobru, a kao saučesnici optuženi su nekadašnji funkcioneri tajne jugoslovenske i hrvatske službe Zdravko Mustać i Josip Perković. Ključni čovjek koji bi mogao da dovede do nalogodavca ubistva, što je i glavni cilj suda, jeste Mićunović, za koga se godinama spekulisalo da je učesnik u tom zločinu, a koga "Blic" naziva najmoćnijim čovjekom balkanskog podzemlja.

Prema tvrdnjama koje nikada nisu dokazane, ubistvo Đurekovića izvršili su Mićunović, njegov kum Đorđe - Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić. Svi su, osim Mićunovića, mrtvi.

"Mnogi plaćenici nekadašnje Udbe hvalili su se da su ubili Đurekovića, čak i Željko Ražnatović Arkan. Jedini koji je živ a koji bi mogao da se poveže sa tim zločinom je upravo Mićunović", kaže za „Blic“ izvor upoznat sa postupkom koji se vodi pred njemačkim sudom.

Božidar Spasić, koji je u vrijeme ubistva radio u Udbi, za „Blic“ je potvrdio da je dobio poziv za svjedočenje, ali da je saslušanje odloženo zbog prijetnji.

"Trebalo je da svjedočim u aprilu, ali sam u međuvremenu dobio prijetnje od ustaške emigracije koje sam prijavio sudiji Manfredu Dausteru, koji vodi postupak. Nas osmoro svjedoka smo dobili prijetnje, i zbog toga je pokrenuta istraga. Dogovoreno je da svjedočim video-linkom kada se okonča istraga o prijetnjama", kaže Spasić.

„Rukopis tajne službe“

Stjepan Đureković je ubijen 1983. godine u Minhenu, pošto je u SFRJ optužen za pronevjeru. U podrumu svoje štamparije pronađen je mrtav sa šest hitaca koji su ispaljeni iz dva različita oružja. Navedeno je i da je udaren sjekirom po tjemenu. Njemački mediji su spekulisali da način likvidacije pokazuje „rukopis jugoslovenske tajne službe“. Izvršioci i nalogodavci nisu otkriveni.

On navodi i da je upoznat sa detaljima postupka.

"Na sudu je potvrđeno da je Đureković bio špijun njemačke BND, zbog čega ga je savezna Udba i označila kao teroristu i saradnika ustaške emigracije. Zato se i našao na meti... - kaže Spasić.

On navodi i da je hrvatska vlada po ulasku u EU dostavila njemačkim vlastima dokumentaciju svojih tajnih službi o tom slučaju. Spasić tvrdi i da Njemačka zasad nije tražila svjedočenje Brana Mićunovića.

"Oni i ne traže ubice. Traže nalogodavca i ubijeđeni su da je ubistvo naredio Mika Špiljak, tada član predsjedništva SFRJ, jer su navodno njegov sin i Miša, sin Josipa Broza, bili sa Đurekovićem umiješani u aferu u INI. Ja sam im rekao i da je to ubistvo naredio Stane Dolanc, ali bi oni htjeli da označe nekog ko je živ", tvrdi Spasić.

Bonus video: