Avaz: Napadač iz Zvornika pokazivao devijantno ponašanje

Ibrić je sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu. Ibrić je u poslednje vrijeme pokazivao devijantno ponašanje
85 pregleda 0 komentar(a)
Zvornik, teroristički napad, Foto: Reuters
Zvornik, teroristički napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2015. 09:58h

Nerdin Ibrić (24), koji je ubijen juče nakon terorističkog napada u Zvorniku u kojem je usmrtio jednog, a ranio dvojicu policajaca, imao je svega godinu dana kada su pripadnici VRS sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1.juna 1992. odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni, piše sarajevski dnevni list “Avaz”.

Nerdin Ibrić, rođen je u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio. Ibrić je sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu. Ibrić je u poslednje vrijeme pokazivao devijantno ponašanje.

Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je u ponedeljak kasno uveče kako je napadač na policijsku stanicu u Zvorniku povezan s pokretom radikalnih islamista vehabija, ali istraga tek treba da utvrdi da li je on radio sam ili kao član neke terorističke organizacije.

"Napadač je pred policijsku stanicu Zvornik došao oko 19 časova i na vratima ubio jednog policajca. Pošto je bila smjena u stanici je bilo više policajaca, te je prilikom ulaska ranio još da pripadnika policije, a u razmjeni vatre terorista je likvidiran. Dok je pucao izgovarao je "Alah ekber", a kod njega je pronađen pištolj, automatska puška u gepeku automobila i puni džepovi municije, što znači da se spremao za ovaj čin" naveo je Lukač.

Trenutno policija radi na povezivanju Ibrića sa drugim licima, a pripadnici policije su već otišli do njegove kuće i čekaju nalog za pretres kuće.

Obavještajne strukture u BiH su imale još prije tri dana informaciju da se priprema napad u Zvorniku, ali su očigledno zakazale, jer napad nije spriječen, a policajac je ubijen.

"Ranije informacije nisu ukazivale na ovaj napad osim opšte informacije da su u BiH mogući teroristički napadi. Očekujemo saradnju sa svim agencijama, jer ovaj čin to zahtjeva" rekao je Lukač.

Uhapšena jedna osoba zbog napada

Jedna osoba uhapšena je u Tuzli zbog sumnje da ima veze sa terorističkim napadom na policijsku stanicu u Zvorniku.

Osoba A. F. H. je privedena u službene prostorije Regionalne kancelarije SIPA-e u Tuzli, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz SIPA-e. U svojstvu svjedoka se saslušava veći broj osoba.

Povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku koji je se desio juče shodno uputstvima postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske, saopšteno je iz SIPA-e.

Zajednički istražni tim započeo je sinoć uviđaj na licu mjesta, koji je završen rano jutros.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području opštine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH "Terorizam".

"Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela", saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Kako se navodi, istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentiranja krivičnog djela..

Bonus video: