Zvornik: Vehabija ubio policajca, strah od novih napada

Portparolka Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović potvrdila je novinarima da je večeras posle 19 sati u policijsku stanicu u Zvorniku upao naoružan čovjek i zapucao
61 pregleda 0 komentar(a)
Zvornik, policija, napad, Foto: Reuters
Zvornik, policija, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2015. 05:39h

Napadač koji je uzvikivao „Alahu ekber“ (Alah je veliki) upao je sinoć u policijsku stanicu u Zvorniku i ubio jednog policajca a dvojicu ranio prije nego što je ubijen, prenijele su agencije. Napad je okarakterisan kao teroristički čin, a mediji navode da je napadač bio povezan sa vehabijskim pokretom u BiH.

„Blic“ je objavio da se napadač, koji je identifikovan kao 60-godišnji Nerdin Ibrić iz Tuzle, dovezao ispred policijske stanice u crnom "golfu 2" i uz poklič „Alahu ekber“ (Alah je veliki) upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz pumparice.

U pucnjavi je poginuo policajac Dragan Đurić, dok su ranjene njegove kolege Željko Gajić i Stevo Milovanović, a prilikom razmjene vatre likvidiran je i napadač. Oba ranjena policajca su zbrinuta u Opštoj bolnici u Zvorniku i nijesu životno ugroženi. Kako prenosi RTRS, napad je izvršen za vrijeme primopredaje smjene.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, koji je sinoć doputovao u Zvornik, izjavio je da je na policijsku stanicu izvršen teroristički napad. „Radi se o strašnom terorističkom aktu, i svi oni koji nisu vjerovali da će se tako nešto desiti, sada su vidjeli da se to desilo", kazao je Lukač za Radio-televiziju RS. Lukač je ocijenio da bi ovaj napad mogao da bude „početak mnogo gorih dešavanja u BiH“. On je dodao da je napadač očigledno bio upoznat kada je u stanici najviše policajaca i naveo da je bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić takođe je sinoć kazao da se u Zvorniku dogodio težak teroristički zločin. „Mi u BiH moramo priznati da imamo ozbiljne terorističke prijetnje. Ovdje su ljudi koji su spremni izvršiti najozbiljnije terorističke akte. Moramo odmah sada preuzeti ozbiljne mjere i udariti na terorizam u BiH najrepresivnijim dozvoljenim pravnim sredstvima“, rekao je Mektić za FTV. On je potvrdio da su još u petak dobili informacije od sigurnosnih agencija u BiH da bi se mogao dogoditi teroristički napad u BiH. „Mi smo tu informaciju podijelili sa svim sigurnosnim agencijama u BiH. Zahtjevali smo da se podignu sigurnosne mjere na jedan viši nivo i da se preduzmu sve mjere kako bi se to spriječilo“, dodao je Mektić.

U selu Gornja Dubnica kod Kalesije, koja se graniči sa opštinom Zvornik već duže vrijeme postoji vehabijska grupa, navodi „Blic“.

Kako prenosi novinska agencija Patria imam gradske džamije u Zvorinku Mustafa ef. Muharemović osudio je ovaj napad. On je rekao da Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja i da se on plaši da bi ovaj incident mogao Bošnjake u Zvorniku dovesti u nelagodan položaj.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zakazala je za sinoć hitnu sjednicu Vlade.

Dodik:Nije bilo nikakvih upozorenja

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je sinoć Srni da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da RS ne može da računa na obavještajne izvore iz Bosne i Hercegovine.

„Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbjednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gdje naprave teroristički akt“, rekao je Dodik.

On je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to na taj način prezentuju.

„Bez obzira što je pojedinac izvršio ovaj napad, kazao je Dodik, on je morao u nekoj sredini da bude edukovan za tako nešto. Očigledno je da je tu riječ o napadu iz vjerskih i terorističkih razloga i da je ovo teroristički akt“, rekao je Dodik i dodao da se napad desio iznenada i neočekivano. Dodik je naglasio da će RS, nakon svega ovoga, morati da još jednom stavi na dnevni red svoju bezbjednosnu strukturu.

Incko: OSA je dala informacije o prijetnji još u petak

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je rekao da je ovo trenutak kada sve bezbjednosne agencije u Bosni i Hercegovini moraju reagovati i pokrenuti oštre mjere protiv terorizma.

“Puno policajaca je dalo svoje živote na radnim mjestima i nema više vremena da se čeka.

Ovo se nije smjelo dogoditi nakon terorističkog napada u Bugojnu naročito ako je OSA dala informacije još u petak o mogućim prijetnjama”, rekao je sinoć nakon napada visoki predstavnik u BiH.

Bonus video: