Raste broj djece zaražene salmonelom u Sarajevu

Djeca su se, najvjerovatnije, otrovala obrokom koji je u vrtićima serviran u ponedjeljak
0 komentar(a)
Salmonela, Foto: Shutterstock
Salmonela, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2015. 09:44h

Broj djece koja su se prošle sedmice u pet vrtića javne ustanove "Djeca Sarajeva" otrovala salmonelom, uprkos kratkoj stagnaciji, nastavio je da raste i do sada su na na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Sarajevo pregledana 193 mala pacijenta, a 51 dijete je zadržano na liječenju.

Prema riječima šefa kliničke Službe za odnose sa javnošću Azre Dedajić, zdravstveno stanje oboljele djece je stabilno i ona su pod stalnim ljekarskim nadzorom.

Prvi rezultari analiza Službe za makrobiologiju ukazuju da su djeca iz sarajevskih vrtića zaražena salmonelom, kako se u prvi mah i pretrpostavljalo, a potvrđeno je da su mališani koji su primljena na kliniku iz četiri od ukupno 29 vrtića javne ustanove "Djeca Sarajeva", odnosno da se radi o vrtićima "Leptirić", "Mašnica", "Skenderija" i "Lastavica" koji se nalaze na različitim gradskim lokacijama.

Djeca su se, najvjerovatnije, otrovala obrokom koji je u vrtićima serviran u ponedjeljak, a u srijedu su na kliniku počeli stizati mališani sa visokom temperaturom, dijarejom i povraćanjem.

Danas bi trebali da su gotovi i prvi nalazi izuzetih uzoraka sa radnih površina u centralnoj kuhinji ustanove "Djeca Sarajeva", ali i briseva zaposlenih čiji je rad do daljeg obustavljen.

Bonus video: