Hrvatska: Učenici bi uskoro mogli sami da biraju predmete

"Ne možete razviti kreativnost, inicijativnost ako je škola toliko kruta da tačno određenog dana, imate tačno određenih 45 minuta nekog predmeta. Krajnje je vrijeme da se otvori prostor, pa ako imate 35 sati godišnje muzičke ili likovne kulture, na učiteljici je da kaže i osmisli kako će ih organizovati," rekao je Jokić
1 komentar(a)
učionica, Foto: Shutterstock
učionica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2015. 12:02h

Učenici u Hrvatskoj bi uskoro mogli sami da biraju predmete koje žele da uče, a moguće je i ukidanje sistema predmeta i časova, piše "Večernji list" .

Uspije li projekat reforme, velike zasluge pripisivaće ce se Borisu Jokiću, naučniku s Instituta za društvena istraživanja i šefu Ekspertske grupe za reformu školskog sistema.

Jokić je zagrebačkom listu otkrio koje sve novosti očekuju školarce, nastavnike i roditelje.

"Ne možete razviti kreativnost, inicijativnost ako je škola toliko kruta da tačno određenog dana, imate tačno određenih 45 minuta nekog predmeta. Krajnje je vrijeme da se otvori prostor, pa ako imate 35 sati godišnje muzičke ili likovne kulture, na učiteljici je da kaže i osmisli kako će ih organizovati," rekao je Jokić.

Možda je to, naveo je on, garancija da će ta djeca i zasvirati, učestvovati u smislenom kreativnom procesu, saditi nešto ili raditi rukama.

"Oni bi trebalo da se za 15 godina razviju u neke slobodnije, kreativnije ljude od nas," smatra Jokić.

On je rekao da se planira uvođenje učenja na radnom mjestu u sve oblike strukovnog obrazovanja. Moguće su promjene i u srednjim školama opšteg tipa, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, još nije moguće da osnovne škole dobiju još jednu godinu trajanja.

Bonus video: