Ikea dobila lokaciju u Beogradu

Planirano je da taj objekat bude otvoren krajem 2016. godine i da se zaposli 300 radnika. Ikea je najavila da će uložiti oko 300 miliona eura u izgradnju pet robnih kuća u Srbiji
0 komentar(a)
Ikea, Foto: Shutterstock
Ikea, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2015. 14:23h

Švedska kompanija za proizvodnju namještaja Ikea dobila je lokacijsku dozvolu za izgradnju svog prvog prodajnog centra u Srbiji, na istočnom ulazu u Beograd, kod Bubanj Potoka.

Kako prenosi portal Beobild (www.beobuild.rs), Sekretarijat za urbanizam Beograda izdao je ove nedjelje lokacijske uslove za objekat "Ikea Beograd istok".

Navodi se da će Ikea podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu, ali da prije početka izgradnje moraju biti ispunjeni uslovi kao što je dogovor o komunalnom i infrastrukturnom opremanju i izmještanje naplatne stanice "Bubanj potok" na auto-putu Beograd-Niš, da bi se omogućio pristup tom objektu.

Kako prenosi Beobild, građevinska parcela novog centra je, gledano iz Beograda, iza naplatne stanice, što je neprihvaljivo za investitora, ali tu se računalo na gradske planove.

Izmještanje naplatne stanice je planirano zbog budućeg ukrštanja obilaznice oko Beograda sa autoputem Beograd-Niš, ali, pošto taj dio obilaznice još nije izgrađen, naplatna stanica nije izmještena.

Investitor je ranije naveo da izgradnja prodajnog centra Ikee ne može da počne dok se naplatna stanica ne premjesti, te to može da uspori realizaciju plana za izgradnju.

Ikea bi trebalo da objekat izgradi na parceli površine 26,2 hektara.

Beobild navodi da u prvoj fazi treba da bude izgrađen maloprodajni objekat od 38.660 kvadratnih metara bruto-prostora, na tri sprata, i otvoren parking sa oko 1.500 mjesta.

Memorandum o saradnji Ministarstva građevinarstva Srbije, Grada Beograda i kompanije Ikea, potpisan je oktobra 2014. godine.

Planirano je da taj objekat bude otvoren krajem 2016. godine i da se zaposli 300 radnika.

Ikea je najavila da će uložiti oko 300 miliona eura u izgradnju pet robnih kuća u Srbiji.

Bonus video: