Makedonija: Usvojena odluka za početak ustavnih izmjena i dio opozicije glasao "za"

Sjednici na kojoj se o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom
201 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija, Sobranje, Foto: Reuters
Makedonija, Sobranje, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2018. 22:12h

Skupština Makedonije večeras je dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mjesta i stali pored zida sale da bi se vidjelo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtijevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja.

U prvom i drugom drugom glasanju "za" je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano dijelom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sjednici na kojoj se o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

Današnjim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Opoziciona VMRO DPMNE optužila je ranije večeras vlast da je tokom dana u skupštini "žestoko ucjenjivala, prijetila i pravila pritiske" na poslanike koalicije oko te stranke da bi glasali za izmjene Ustava, što je Vlada Makedonije odmah demantovala.

Na konferenciji za novinare, generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je naveo da je "jednom poslaniku nuđeno milion eura da glasa za Dogovor sa Grčkom, drugom dva miliona, a trećem 250.000 eura, ali da su odbili".

"Sve to je odbijeno, jer dostojanstvo nema cijenu", rekao je generalni sekretar najveće opozicione partije u Makedoniji i zatražio da državno tužilaštvo otvori istragu.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je saopštio da "kategorično demantuje lažne informacije da vlast pravi žestok pritisak na poslanike i da ih ucjenjuje svim mogućim sredstvima".

Demanti da vlast ucjenjuje poslanike opozicije dao je i poslanik SDSM i vladajuće koalicije Kostadin Kostadinov na konferenciji za novinare u parlamentu riječima da "antizapadno i antimakedonsko rukovodstvo VMRO DPMNE laže".

"Demantujem laži da većina pravi pritisak i da su bilo kojem poslaniku nuđene pare i da je bilo ucjena. Mickoski (Hristijan, lider VMRO DPMNE) je prešao sve granice", rekao je Kostadinov i najavio da će stranke vladajuće koalicije podnijeti tužbu protiv funkcionera opozicije.

Ranije danas dok se očekivao nastavak sjednice Sobranja, pojedini mediji objavili su da je vladajuća koalicija obezbijedila dvotrećinsku većinu za donošenje odluke, pozivajući se na nezvanične informacije iz stranaka vladajuće koalicije SDSM i DUI.

Tada je poslanik opozicionog VMRO DPMNE Antonio Milošoski pozvao predsjednika Sobranja Taljata Džaferija da odmah zakaže glasanje o predlogu Vlade Makedonije za ustavne izmjene i da "vidi da nema potrebnu većinu".

Stoltenberg: Vlada i politički lideri da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je večeras usvajanje odluke o početku procesa za izmjenu Ustava u makedonskom Sobranju.

"Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Makedonija je 12. jula na samitu NATO u Briselu pozvana u članstvo ali je uslov za to potpuna primjena Sporazuma s Grčkom.

Bonus video: