Vučić: Jasenovac da postane mjesto zajedničkog okupljanja, molitve i praštanja

Najveće stratište tog logora bilo je u Donjoj Gradini, gdje je danas, nakon polaganja cvijeća održan pomen žrtvama
4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.04.2015. 15:53h

Jasenovac i njegove bezbrojne žrtve ne smiju da razdvajaju buduće generacije, već to mora da postane mjesto zajedničkog okupljanja, sjećanja, učenja i suočavanja sa prošlošću, poručeno je na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u tom koncentracionom logoru.

Dan sjećanja na žrtve Jasenovca obilježava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u porobljenoj Evropi, koji istoričari nazivaju i "srpski Aušvic".

Dan sjećanja se obilježava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075, uspjelo da se domogne slobode.

U logoru je ubijeno 500 hiljada Srba, 80 hiljada Roma, 32 hiljade Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Najveće stratište tog logora bilo je u Donjoj Gradini, gdje je danas, nakon polaganja cvijeća održan pomen žrtvama, nakon čega su se obratilli zvaničnici.

Ceremoniji su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gradonačelnik izraelskog grada Modina, pobratima Banjaluke, Hajm Bivas, kao i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Vučić je poručio da na tom mjestu jasno srpski narod kaže da ne pristaje na smrt, da će čuvati svoju otadžbinu i rod, i da će se boriti za život, bez želje da se ikada sveti ali i da nikada neće zaboraviti.

"Ovde je mračna strana ljudske vrste ispisala svoje najstrašnije strane", rekao je on.

Prema riječima Vučića, Jasenovac i njegove bezbrojne žrtve ne smiju da razdvajaju buduće generacije, već to mora da postane mjesto zajedničkog okupljanja, sjećanja, učenja i suočavanja sa prošlošću, molitve i praštanja.

Dodik je kazao da takav zločin nije viđen na ovim prostorima - ni prije, ni poslije, prenosi Tanjug.

On je rekao i da RS sebe doživljava kao logičnu posljedicu svega što se u istoriji dešavalo na ovim prostorima.

"Mi želimo mir, ali ne želimo da izgubimo sebe. Ako nema RS nema ni nas ovde, ako nema RS nema ni sjećanja na ovo mjesto i ova stradanja, ako nema naše ljubavi prema Srbiji nema ni srpskog naroda", poručio je Dodik, navodeći da su svi ratovi koji su ovdje vođeni bili bespotrebni.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida počeo je molitvom na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku, a poslije obraćanja zvaničnika održana je memorijalna akademija "Tražim pomilovanje" posvećena ubijenim Srbima, Jevrejima i Romima.

Bonus video: