"SPREMNI DA UMRU ZA KALIFAT"

Tajms: Džihadisti se vratili na Kosovo, planirali napad na NATO

Navodi se da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi
176 pregleda 9 komentar(a)
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2019. 09:04h

Britanski list "Tajms" objavio je tekst pod nazivom "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat" u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

Dnevnik navodi da su mnogi poginuli "tamo", ali da su se mnogi i vratili, a da "u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi".

Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem, prenosi Tanjug.

Navodi se da je "ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku pretnju prije nego što je ubijen dronom".

"Kalifat nije završen. Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti u podršci za to", rekao je Ljadrovci protekle nedjelje, četiri mjeseca nakon što je pušten iz zatvora.

Tajms navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavjera i da je "šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Njemačkoj zbog učestvovanja u dvije zavjere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj".

List podsjeća i da je "mjesec dana ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavjere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera".