Čačak: Preminula i peta osoba u Domu za stare

Milošević je rekao da je to lice imalo simptome kao i ostali preminuli, a koji uključuju grčeve u stomaku, dijareju
1 komentar(a)
Salmonela, Foto: Shutterstock
Salmonela, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 18:32h

U čačanskoj bolnici preminula je i peta osoba koja je bila korisnik Doma za stare "Dvoje" u Vranićima, potvrdio je jutros Tanjugu direktor te zdravstvene ustanove Radoslav Milošević.

On je kazao da u je pitanju ženska osoba, koja je imala više od 86 godina i ranije bila smeštena u domu, ali je zbog epidemije prevezena u bolnicu u Čačku.

Milošević je rekao da je ta starija žena imala simptome kao i ostali preminuli - grčeve u stomaku, dijareju i malaksalost.

Ranije danas preminula je još jedna osoba dok su juče kada je i izbila zaraza preminule tri osobe.

Aksentije Tošić iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje naveo da je salmonelom zaražena 41 osoba iz Doma starih u Vranićima.

Tošić je dodao da su među zaraženim salmonelom i četiri osobe iz tog doma koje su smještene na Infektivno odeljenje Bolnice u Čačku.

"Bakterija salmonele izolovana je u laboratorijski obrađenim uzorcima tih osoba, a jasnija slika biće poznata u ponedjeljak, kada će biti gotove analize hrane i vode", rekao je Tošić.

On je tada naveo da su u bolnicu primljene još tri osobe iz Doma u Vranićima, sa sličnim simptomima.

Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje, Ana Mišović potvrdila je da je da je oboljela 41 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove i dvoje mještana.

"Najvažnije je da se broj inficiranih ne povećava. Uveden je svakodnevni epidemiološki nadzor, predložene su mjere i epidemiolog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti redovno obilazi ustanovu", rekla je ona Tanjugu.

Prvog dana kada je epidemija prijavljena izvršeno je uzorkovanje namirnica i uzeti su brisevi sa radnih površina, a preliminarni rezultati biće poznati sjutra kako bi se utvrdio izvor zaraze, napomenula je Mišović.

Bonus video: