DONIJETA REZOLUCIJA

Dan Republike Srpske neće biti ukinut i da to odluči Ustavni sud BiH

U dokumentu je ocijenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH
1 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2015. 15:27h

Narodna skupština Republike Srpske neće ukinuti Dan republike čak i ako Ustavni sud BiH eventualno donese odluku kojom bi se ovaj državni praznik proglasio neustavnim, navodi se u deklaraciji koju je danas usvojio parlament RS.

Deklaraciju su podržala 63 narodna poslanika srpske nacionalnosti, dok su protiv donošenja deklaracije bili poslanici koalicije "Domovina".

Deklaracija je usvojena povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH da ocijeni ustavnost Zakona o praznicima Republike Srpske, među kojima je državni praznik i Dan republike.

U tom dokumentu je ocijenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Praznici RS su utemeljeni na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda i odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima, stoji u deklaraciji.

Još se ocjenjuje da je "neprihvatljivo da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan republike".

"Parlament Srpske izražava punu volju i spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva da bi se odbranili legitimni interesi i sačuvao identitet Republike Srpske potvrđen Dejtonskim sporazumom", stoji u dokumentu.

Parlament danas nije prihvatio zaključke koalicije "Domovina", u kojima se, između ostalog, navodi da sudovi moraju nepristrasno donositi odluke, te se pozivaju svi organi zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, a posebno u RS, da poštuju nezavisnost pravosudnih interesa.

Usvojenu deklaraciju treba da potvrdi Vijeće naroda RS, a, kako se ocjenjuje, veto na ovaj dokument staviće Klub Bošnjaka.

OHR, delegacija Evropske komisije i Američka ambasada u BiH ranije su pozvale parlament RS da ne usvaja deklaraciju kojom se negira autoritet Suda BiH.

Republika Srpska uspostavljana je 9. januara 1992. godine pod nazivom Srpska republika Bosna i Hercegovina. Nju su proglasili srpski predstavnici u organima tadašnje SR BiH.

Zakonom o praznicima RS 9. januar se slavi kao Dan republike.