Beograd i Priština nastavljaju dijalog: Druga runda 21. aprila u Briselu

Prethodna runda održana je 9. februara i to poslije višemjesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu
0 komentar(a)
Brisel, Foto: Shutterstock
Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2015. 12:20h

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini biće održana 21. aprila, saopšteno je u Briselu.

"Visoka predsatvnica Federika Mogerini posredovaće na narednom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou", navedeno je u saopštenju iz kancelarije Mogerinijeve.

Na sastanku će učestvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa.

Kako je navedeno, na sastanku će biti razmotren napredak u primjeni do sada postignutih dogovora i razmijenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Prethodna runda održana je 9. februara i to poslije višemjesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

U Briselu je juče održan pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga na kojem je učestvovao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

On je posle sastanka izjavio da je svojim sagovornicima preneo želju srpskog naroda sa KiM da se Zajednica srpskih opština što pre formira.

Đurić je kazao da je tokom razgovora prenio duboku zabrinutost Beograda, ali i srpskog naroda na Kosovu, zbog pogoršanja bezbjednosne situacije i niza ozbiljnih incidenata na sjeveru Kosova.

On je predočio saradnicima Mogerinijeve da Priština ozbiljno kasni sa ispunjavanjem obaveza Briselskog sporazuma u nizu tačaka.

"Ne samo što se kasni sa formiranjem ZSO, već imamo i odlaganje odluka koje se tiču energije, Telekoma i avio saobraćaja," kazao je on.

Đurić je najavio da će vlada Srbije uskoro pripremiti sveobuhvatan izvještaj o dosadašnjem toku procesa normalizacije, namijenjen prije svega građanima Srbije.

"Cilj nam je da bude transparentno šta je dosada urađeno, a ne da bude po onoj da to što se dogovori u Briselu, ostane u Briselu," kazao je on.

Bonus video: