Otkazi u Tužilaštvu BiH zbog suspenzije evropskih fondova o

EU je zbog nepostizanja dogovora s vlastima u BiH o potrebnim koracima za realizaciju i kontrolu projekata iz IPA fondova, ali i zbog nesprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" u protekle dvije godine suspendovala više od 50 odsto pomoći od namijenjenih sredstava za jačanje institucija BiH
0 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2015. 12:02h

Na kolegijumu Tužilaštva BiH danas su glavni tužilac BiH, 52 tužioca i svi zaposleni u toj instituciji iskazali podršku svojim kolegama čiji je rad doveden u pitanje zbog suspenzije IPA sredstva iz Evropske unije.

Ukupno 22 zaposlena, od čega pet tužilaca i 17 stručnjaka koji rade na predmetima ratnih zločina, finansiraju se iz IPA projekta, a njihova egzistencija i rad su ugroženi suspenzijom IPA sredstva iz Evropske unije, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

"Iako je finansiranje iz IPA projekta obustavljeno krajem prošle godine, glavni tužilac je racionalnim korištenjem sredstava IPA projekta, ostvario uštede iz kojih su isplaćene plate za januar,februar i dio martovske plate tim zaposlenima. Nažalost, Tužilaštvo BiH nije u mogućnosti da osigura njihovo dalje finansiranje iz svog budžeta", piše u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je izrazilo zabrinutost što tužilaštva i sudovi otpuštaju stručne suradnike, angažovane u okviru projekta IPA.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović zamolio je domaće i međunarodne zvaničnike da pomognu da se problem riješi "zbog egzistencije i daljeg angažmana navedenih radnika koji ni na koji način nisu krivi za situaciju u kojoj su se našli".

Bosna i Hercegovina je u proteklih šest godina iskoristila više od 600 miliona eura ili 37 posto sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije. Time se ubraja u rijetke države koje ne koriste IPA fondove.

Evropska unija je zbog nepostizanja dogovora s vlastima u BiH o potrebnim koracima za realizaciju i kontrolu projekata iz IPA fondova, ali i zbog nesprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" u protekle dvije godine suspendovala više od 50 odsto pomoći od namijenjenih sredstava za jačanje institucija BiH.

IPA fondovi su jedan od finansijskih instrumenata Evropske unije kojima se stimuliše proces integracije zemalja koje se pripremaju za ulazak u Uniju.

Bonus video: