KRITIKE NA RAČUN PREMIJERA ALBANIJE

EP: Albanija i Kosovo se mogu ujediniti samo članstvom u EU, sve ostalo neprihvatljivo

Flekenštajn je naglasio da dobro poznaje Ramu i iz kontakata s njim zaključuje da bi albanski premijer "možda želio neko brže ujedinjavanje", za šta, međutim, "nema nikakve realne alternative i Rama to dobro zna"
0 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Reuters
Edi Rama, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 11:49h

Sve političke grupe u Evropskom parlamentu (EP) smatraju da "nije mnogo srećna" izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, i naglašavaju da su za ujedinjavanje kroz članstvo u Evropskoj uniji, "dok je neprihvatljivo pozivanje na bilo koja druga opredjeljenja".

To je danas poslije usvajanja nacrta rezolucije o Albaniji u Spoljnopolitičkom odboru EP, agenciji Beta izjavio izvjestilac EP za Albaniju, njemački poslanik Knut Flekenštajn.

On je naglasio da dobro poznaje Ramu i iz kontakata s njim zaključuje da bi albanski premijer "možda želio neko brže ujedinjavanje", za šta, međutim, "nema nikakve realne alternative i Rama to dobro zna".

Izvjestilac EP za Albaniju je napomenuo da to na određeni način potvrđuje takođe izjava šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija.

Tači je prilikom posjete Zagrebu izjavio da se on i Rama zalažu za "Evropu otvorenih granica", ali je dodao da nisu "govorili o nacionalnom ujedinjenu ili promjeni granica".

Tači je, međutim, takođe izjavio da Ramine riječi "odražavaju realnost koja se može ostvariti u budućnosti i proizaći iz izolacije Kosova od strane EU".

Njemački poslanik i izvjestilac EP za Albaniju je pozvao i zvaničnike i javnost u Srbiji da na tu situaciju i Ramine izjave reaguju odmjereno, bez pretjerivanja.

Flekenštajn je objasnio da su se predstavnici svih političkih grupa u Spoljnopolitičkom odboru EP konsultovali uoči usvajanja nacrta rezolucije o Albaniji, i zaključili da Ramina izjava o ujedinjavanju Albanije i Kosova "nije mnogo srećna".

On je dodao da je prava stvar "velika Evropa" i na opasku Bete da li time želi da kaže da je neprihvatljivo zalaganje za neku "Veliku Albaniju", rekao: "Ja to ne želim da kažem, ali podvlačim da je ujedinjenje kroz članstvo u EU pravi put".

Flekenštajn je objasnio da se u njegovom ranije pripremljenom izvještaju za rezoluciju EP o Albaniji, to pitanje i Ramina izjava ne pominju jer je izvještaj napisan ranije.

U nacrtu rezolucije, o kojoj će EP raspravljati i na plenarnom zasjedanju, kaže se da "Albanija ima konstruktivne odnose sa susjedima i njeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU služi kao primer".

Albaniji su u ovom dokumentu upućene čestitke za dobijanje statusa kandidata za članstvo, mada se podvlači da vlasti u Tirani moraju sprovesti reforme radi jačanja vladavine zakona, pravosuđa, državne uprave i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.

Preporučujemo za Vas