Makedonija: Kuštrimi preuzeo odgovornost za bombu na vladu

U saopštenju se navodi da je "napad izveden tako da se sačuvaju ljudski životi", i da će "komandant Kuštrimi uskoro izaći u javnost
4 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2015. 13:13h

Projektile na zgradu Vlade Makedonije u petak, 10. aprila uveče, ispalili su pripadnici jedinice "Hasan Priština" "Oslobodilačke Vojske Kosova" (OVK), piše u saopštenju koje je potpisao "komandant Kuštrimi", koji je preuzeo odgovornost za napad.

Saopštenje je proslijeđeno samo albanskim medijima u Makedoniji.

U saopštenju se navodi da je "napad izveden tako da se sačuvaju ljudski životi", i da će "komandant Kuštrimi uskoro izaći u javnost".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije još nije objavilo sve detalje o eksploziji na travnjaku kraj zgrade Vlade Makedonije u petak. Pretpostavlja se da je eksplozivna naprava bačena ili ispaljena izdaleka.

U oktobru 2014. godine je na zgradu Vlade Makedonije pucano s dva projektila iz ručnog bacača od 40 milimetara. Pretpostavlja se da su projektili ispaljeni iz automobila u pokretu iz pravca skopske tvrđave Kale. Tada je jedna granata pogodila zgradu Vlade i pričinila manju materijalnu štetu.

Nakon tog napada saopštenjem se prvi put obratio "komandant Kuštrimi" koji je preuzeo odgovornost za napad, navodeći da je "napad izveden da se izbjegnu ljudske žrtve". On se tada potpisao kao pripadnik "Nacionalne oslobodilačke armije", takođe jedinice "Hasan Priština".

Na zgradu Vlade Makedonije pucano je i 2007. godine, tada iz tromblonskog bacača, kada je makedonski MUP saopštio da je to bio teroristički napad.

Počinioci sva tri napada nisu nađeni.

Bonus video: