Dačić: Možda Srbija poleti da prizna Kosovo

Dačić je za dnevnik "Danas" rekao da je Srbiji dosta uslovljavanja na putu evropskih integracija i da je sada situacija takva da "prihvatamo ili odbijamo nešto što niko od nas zvanično ne traži"
26 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 13.04.2015. 06:49h

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da postoji mogućnost da Srbija "poleti da prizna Kosovo", ubijeđena da je to uslov za njen prijem u Evropsku uniju.

Dačić je za dnevnik "Danas" rekao da je Srbiji dosta uslovljavanja na putu evropskih integracija i da je sada situacija takva da "prihvatamo ili odbijamo nešto što niko od nas zvanično ne traži".

"To za nas, opet, ne znači ništa drugo nego znak da može da nam se dogodi čak i to što sam rekao: da mi poletimo da priznamo Kosovo, ubeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: izvinite, ali uslov je bilo nešto drugo", rekao je on.

Dačić je ocijenio da Evropska unija "nije sigurna ni šta će sa sobom, ni šta bi sa nama", a na pitanje o izjavi predsjednika Tomislava Nikolića da bi Srbija priznanjem Kosova ušla u EU, kaže da kada se izjave njih dvojice "razlože", dođe se do istog.

"Obojica pričamo o uslovima. A to koji uslov je najvažniji, pitanje je po kojem su razlike dozvoljene, ali i nebitne", kazao je Dačić i precizirao da je otvaranje poglavlja uslovljavano sprovođenjem briselskog sporazuma, a sada pitanjima mosta i "parka mira" u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Bonus video: