Janković: BiH dekretom uvesti u EU

Prema njegovom mišljenju, najveći izazov BiH na evropskom putu je privreda, a na novim vlastima je da razviju tu oblast
66 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Janković, Foto: Betaphoto
Zoran Janković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.04.2015. 09:52h

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković smatra da je moguće da Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju iz više razloga i tokom posjete Sarajevu ističe da tu drzavu treba dekretom uvesti u evropsku porodicu.

Janković je u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu" podsjetio da je o tome razgovarao i sa zvaničnicima BiH, koji su nedavno boravili u Sloveniji.

"Kazao sam da je tu konvertibilna valuta već 20 i nekoliko godina i da država ima visokog predstavnika koji na kraju odlučuje...Da li je moguće da se postignu neka pravila, reforme ili zakoni, smatram da je moguće", kaže ljubljanski gradonačelnik koji je u Sarajavu boravio povodom Dana tog grada - 6. aprila.

Prema njegovom mišljenju, najveći izazov BiH na evropskom putu je privreda, a na novim vlastima je da razviju tu oblast.

"Ne bude li perspektive ovdje za mlade, da znaju da će imati posao kada završe fakultete, moći da zarade i imaju platu koja će im garantovati neki normalan život... da će se starima garantovati da imaju redovne penzije, onda nije dobro. To je ono što je opasno. Zato kažem da treba otvarati firme", objašnjava Janković.

On je naglasio da su Ljubljana i Sarajevo prijateljski gradovi, da imaju dobru osnovu za još bolju saradnju na svim poljima i podsjetio da se u Ljubljani grade džamija i veliki Islamski kulturni centar s propratnim objektima na površini od oko 13.000 kvadratnih metara.

U Sloveniji živi oko 100.000 muslimana, a o izgradnji Islamskog kulturnog centra Janković je razgovarao i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem i njegovim sradnicima.

Sastanku su prisustvovali i muftija ljubljanski Nedžad Grabus i generalni sekretar Mešihata IZ u Sloveniji Nevzet Porić.

Radovi na izgradnji džamije u centru Ljubljane, kako je najavljeno, počeće uskoro, konačna cijena će biti oko 35 miliona eura, a projekat finansira Katar.

Bonus video: