Jeremić: Otac Nebojše Stefanovića u poslu trgovine oružjem, oštre poruke Vučiću iz Rusije

Jeremić je upitao da li je normalno da otac ministra policije blisko sarađuje sa trgovcima oružjem, kojima su neophodne izvozne dozvole Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno njegovog sina
159 pregleda 1 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.09.2018. 09:28h

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, blisko povezan sa trgovcem oružjem koji na prodaji naoružanja Saudijskoj Arabiji zarađuje desetine miliona dolara, a to oružje ilegalnim kanalima završava na ratištima u Jemenu i Siriji.

"U posljednjih 20 mjeseci je iz Srbije u Saudijsku Arabiju izvezeno oružja u vrijednosti od 220 miliona dolara. Jedna od najvećih firmi koja se time bavi je GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, čovjeka koji je u poslu trgovine oružjem sa Brankom Stefanovićem, ocem Nebojše Stefanovića. Njih dvojica su osnovali i zajedničku firmu 'United BG', što je provjerljivo u APR-u", rekao je Jeremić televiziji Naša.

Jeremić je naveo da je firma GIM, u kojoj radi svega četvoro zaposlenih, u tom periodu izvezla u Saudijsku Arabiju oružje u vrijednosti od 67 miliona dolara, dok je državno preduzeće SDPR u Arabiju izvezlo oružje vrijedno tek 14,5 miliona dolara.

"Avioni sa Bliskog istoka i iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza sa aerodroma 'Konstantin Veliki' u Nišu i 'Nikola Tesla' u Beogradu prevoze oružje proizvedeno u Srbiji na vojne aerodrome u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji se nalaze nadomak granica Jemena i Sirije, gdje to naše oružje onda završava ilegalnim kanalima", rekao je Jeremić.

Jeremić je upitao da li je normalno da otac ministra policije blisko sarađuje sa trgovcima oružjem, kojima su neophodne izvozne dozvole Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno njegovog sina.

"Čak i da su sve procedure nominalno poštovane, da li je etički prihvatljivo da se članovi porodice visokog državnog funkcionera bogate dok su oni na vlasti? To u normalnoj državi za koju se zalažu Narodna stranka i Savez za Srbiju neće biti moguće", istakao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prvoj nedjelji jula u Beogradu od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera tražio da u Vašingtonu, u vrhu američke administracije, obezbijedi podršku za njegovu ideju o "razgraničenju" sa kosovskim Albancima.

"Bler je, dakle, po dogovoru sa Vučićem, razgovarao o izmjeni granice Srbije sa visokim zvaničnicima američke administracije. Pitam zato Vučića - da li je Toni Bler to uradio iz ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu - u šta sumnjam - ili je to uradio za neku nadoknadu? Ako je uradio za nadoknadu, koliko je ona iznosila i ko ju je platio", upitao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Vučić u posljednjih nekoliko nedjelja iz međunarodne zajednice dobio seriju izuzetno oštrih poruka, i to ne samo sa Zapada, nego i iz Rusije.

"Rusija mu je otvoreno rekla da podržava Srbiju i sve što Srbija želi kada je riječ o njenoj teritoriji, ali da to ne znači i da će Rusija glasati u Savjetu bezbjednosti za članstvo Kosova u UN. To je bilo vrlo otrežnjujuća poruka Vučiću, a oštre poruke dobio je i u Srbiji, prije svega od Srpske pravoslavne crkve, koju nije uspio da ućutka", rekao je Jeremić.

Jeremić je ocijenio da je Vučić u nokdaunu, što je jasno pokazao i njegov govor na Kosovu i Metohiji, u kojem "praktično nije rekao ništa i nije smeo ni da pomene svoje i Tačijevo razgraničenje".

Bonus video: