PRIHVATILI UČEŠĆE

Vojska Srbije na paradi u Moskvi 9. maja

"Uloga Jugoslavije i Srbije u tome, od prvog do posljednjeg dana rata, izuzetno je velika, i to visoko cijene i poštuju u Rusiji. Nije slučajno da je Putin posjetio Beograd povodom 70. godišnjice oslobođenja srpske prijestonice od fašističkih osvajača. U vojnoj paradi je tada učestvovala i vazduhoplovna akrogrupa "Striži" Ratnog vazduhoplovstva Rusije", kaže ruski ambasador
100 pregleda 30 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.04.2015. 20:28h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio je da Vojska Srbije učestvuje na "Paradi pobjednika" u Moskvi 9. maja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

VS će učestvovati na "Paradi pobjednika" na osnovu poziva ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, povodom obilježavanja 70. godišnjice Pobjede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945. godine, piše u saopštenju.

Predsjednik Nikolić je u skladu sa svojim nadležnostima, a na osnovu Ustava, Zakona o odbrani, Zakona o Vojsci Srbije i Pravila službe VS, doneo odluku o učešću pripadnika vojske na "Paradi pobjednika" povodom obilježavanja Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja ove godine, dodaje se.

Čepurin: Učešće na paradi nije pitanje političkih okolnosti

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da najavljeno učešće pripadnika Vojske Srbije na paradi u Moskvi nije pitanje promjenljivih političkih okolnosti ili interesa. "Mislim, međutim, da za nas, Srbe i Ruse, to nije pitanje brojki i promjenljivih političkih okolnosti. Zastupljenost srpske strane ima velik simbolički značaj. To naglašava istorijsko jedinstvo naših naroda, tradicionalne veze prijateljstva Srba i Rusa. Dobro to ovdje osećam", rekao je Čepurin u izjavi za "Politiku".

On je podsjetio da su na svečanost proslave pobjede u Velikom otadžbinskom ratu, 9. maja, pozvani predstavnici država koje su dale veliki doprinos borbi protiv fašizma i istakao da su pozvani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i jedinica oružanih snaga Srbije.

Prema njegovim riječima, zajednička pobjeda u najokrutnijem ratu tokom istorije čovječanstva nije nešto čega možemo da se sjetimo ili da zaboravimo u zavisnosti od ovih ili onih okolnosti, interesa ovih ili onih snaga.

"Uloga Jugoslavije i Srbije u tome, od prvog do posljednjeg dana rata, izuzetno je velika, i to visoko cijene i poštuju u Rusiji. Nije slučajno da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin posjetio Beograd povodom 70. godišnjice oslobođenja srpske prijestonice od fašističkih osvajača. U vojnoj paradi je tada učestvovala i vazduhoplovna akrogrupa "Striži" Ratnog vazduhoplovstva Rusije", kaže ruski ambasador.

On je precizirao da je 16 jedinica iz prijateljskih država i zemalja antihitlerovske koalicije pozvano da učestvuje u vojnoj paradi na Crvenom trgu.

Devet je potvrdilo svoje učešće, dvije države su odbile, a od pet zemalja se još očekuje odgovor. Lista onih koji su prihvatili poziv za svečanosti, kako kaže, biće kompletirana do kraja mjeseca.

Početkom aprila svoje učešće su potvrdili šefovi 26 država i vlada, rekao je Čepurin. "U trenutnoj situaciji, nakon državnog udara u Kijevu i civilnog rata u Ukrajini, u februaru usaglašeni Minski sporazumi otvorili su mogućnost za revitalizaciju atmosfere konstruktivne saradnje na evropskom kontinentu. Za nas, Evropljane, nema alternative razvoju humanitarne, privredne saradnje i saradnje u sferi bezbjednosti. I neće je biti", kaže ruski ambasador.