Srbi nezadovoljni: Gotovina i Markač u hrvatskom Vijeću za nacionalnu bezbjednost

Linta tvrdi da su generali Gotovina i Markač bili "dio zločinačke organizacije na čelu s Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stavaranje etnički čiste hrvatske države" i poziva Kolindu Grabar Kitarović da povuče odluku o njihovom imenovanju za savjetnike
14 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Facebook.com
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 05.04.2015. 20:12h

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, najavila je da će generali Ante Gotovina i Mladen Markač biti dio savjetodavnog tijela Vijeća za domovinsku bezbjednost

Predstavnici Srba u Hrvatskoj smatraju da takva odluka može samo loše da utiče na pomirenje i život srpske zajednice u toj zemlji, prenosi B92.

Da li je na pomolu nova prepreka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske?

Predsjednica Hrvatske navodi da će Vijeće za domovinsku bezbjednost, koje treba da savjetuju Gotovina i Markač, biti važno za promjenu strategije nacionalne bezbjednosti i budući razvoj oružanih snaga Hrvatske.

"Željela sam da se i general Gotovina uključi u rad ovog važnog Vijeća za domovinsku bezbjednost, mi smo i prijatelji dugi niz godina. Drago mi je da su on i general Markač pristali da učestvuju i da su prepoznali pozitivnu vrijednost moje namjere i zadatke tog Vijeća. U Vijeću će biti 10 do 15 najiskusnijih hrvatskih generala, obavještajnih i drugih stručnjaka", rekla je Grabar Kitarović.

Sa druge strane, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da je najava o postavljanju Gotovine i Markača za savjetnike suverena odluka hrvatske predsjednice koja ne doprinosi izgradnji povjerenja dviju država i dva naroda. Naglašava da će za Srbe u Hrvatskoj to biti dodatni pritisak.

"Nema nikakve sumnje da će ta odluka dodatno izazvati nesporazume, pa vjerovatno i više od nesporazuma u odnosima Hrvatske i Srbije i Hrvata i Srba. Nesumnjivo pada u kontekst suđenja koja se vode u Hagu, koja se vode pred domaćim sudovima ili koja se ne vode uopšte. Nema sumnje da bi bilo mnogo mudrije kada se takve odluke ne bi donosile i kada bi se više pažnje posvetilo izgradnji povjerenja. Za Srbe u Hrvatskoj to že biti još jedna dodatna otežavajuća okolnost za njihovo ostvarivanje prava i njihov normalan život u Hrvatskoj", smatra Pupovac.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta najavu hrvarske predsjednice opisuje kao "skandaloznu". Linta tvrdi da su generali Gotovina i Markač bili "dio zločinačke organizacije na čelu s Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stavaranje etnički čiste hrvatske države" i poziva Kolindu Grabar Kitarović da povuče odluku o njihovom imenovanju za savjetnike.

Bonus video: