Tadić: Srbija treba da razmišlja i o članstvu u NATO

"To pitanje moramo normalno da prodiskutujemo u našoj javnosti, a ne da govorimo - sjajna je politička neutralnost, ako znamo da je ona ekonomski neodržava u narednih 20 godina. Moramo građanima reći šta nas čeka u narednih 20 godina vrlo jasno", rekao je Tadić
3 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: BETAPHOTO
Boris Tadić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 02.04.2015. 08:34h

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da će Srbija vrlo ozbiljno morati da razmotri mogućnost posebnih saveza sa NATO, možda čak i punopravno članstvo u toj vojnoj alijansi u budućnosti.

"To pitanje moramo normalno da prodiskutujemo u našoj javnosti, a ne da govorimo - sjajna je politička neutralnost, ako znamo da je ona ekonomski neodržava u narednih 20 godina. Moramo građanima reći šta nas čeka u narednih 20 godina vrlo jasno", rekao je Tadić za RTS.

Navodeći da to nije popularno reći jer iza te politike danas stoji od pet do deset odsto stanovnika. "Građani treba da budu svjesni da je NATO most do koga ćemo mi dolaziti u narednom periodu i koji ćemo možda morati da pređemo", ocijenio je Tadić.

On je kazao da postoji potreba da se na referendumu građani izjasne, iako po Ustavu to nije nužno, pozivajući se na riječi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je poručio da nijedna država ne treba na silu da postane članica Alijanse nego voljom građana.

Bonus video: