BiH: Loš kvalitet mlijeka, ne može u EU

VO je utvrdila da "postojeći sistem identifikacije i registracije životinja u BiH nije ni solidan ni pouzdan"
76 pregleda 0 komentar(a)
mljekari Brisel, Foto: Reuters
mljekari Brisel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2015. 07:11h

Kancelarija za hranu i veterinarstvo (FVO) Evropske komisije nije dala Bosni i Hercegovini dozvolu za izvoz mlijeka u Evropsku uniju.

Razlog je, kako navode, kvalitet sirovog mlijeka.

"Svega nekoliko imanja ispunjava kriterijume kvaliteta EU za sirovo mlijeko, a količina koju ta imanja proizvedu ne može da pokrije potrebe proizvodnje mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU", navodi se u Izvještaju o reviziji koju je uradila FVO, s ciljem da ocijeni kvalitet proizvodnje i prerade mlijeka za izvoz u EU.

U izvještaju u koji je portal capital. ba imao uvid, FVO je utvrdila da "postojeći sistem identifikacije i registracije životinja u BiH nije ni solidan ni pouzdan".

"Iako je uložen veliki trud da se utvrde nepravilnosti na imanjima i primijene i verifikuju korektivne mjere, aktivnosti su počele tek nedavno, a nisu pregledana sva imanja", navela je FVO, uz ocjenu da "postoje manjkavosti u dostavljanju rezultata mljekarama i nadležnim tijelima, što onemogućava sprovođenje efektivnih kontrola".

U jednoj od brojnih zamjerki na kvalitet proizvodnje i prerade mlijeka u BiH, FVO ističe da "sadašnja organizacija službenih kontrola nije ni efikasna ni dosljedna".

"Postojeći postupci sertifikacije nisu čvrsti i ne mogu se smatrati pouzdanim. Ovjeravaju se netačne izjave, u kojima se navodi da mliječni proizvodi koji se izvoze u druge zemlje zadovoljavaju relevantne uslove EU", istakla je kancelarija FVO, nakon kontrole koju su uradili početkom prošle godine.

Portal podsjeća da je u istom periodu jedan od najvećih farmera u RS i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara, Vladimir Usorac, sudski kažnjen zbog nezakonitog davanja ljekova i preparata krava u muži, a koji su štetni po život i zdravlje ljudi.

I pored toga, Ministarstvo poljoprivrede RS Usorcu je dalo odobrenje da ispunjava sve uslove za izvoz mlijeka za EU, iako on to očito nije mogao da dobije, što je primijetila i FVO u svom izvještaju, naveo je capital.ba.

Bonus video: