Zaev: Šef kontraobavještajne službe Makedonije tražio 500.000 eura mita

Zaev je naveo da se "radi o nabavci opreme za tajnu policiju iz Izraela a da biznis dogovara sudija Upravnog suda Svetlana Kostova"
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.04.2015. 18:46h

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužio je danas makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da je omogućio korpuciju u Upravi za bezbjednost i kontrašpijunažu (UBK) od pola miliona eura.

Zaev je naveo da je direktor UBK-a Sašo Mijalkov, bliski rođak Gruevskog, "prilikom nabavke opreme za tajnu policiju tražio mito od pola miliona eura".

"Dio snimaka (prisluškivanih telefonskih razgovora) pokazuju da iza tog djela stoji Nikola Gruevski koji je obezbijedio realizaciju ogromnog korupcijskog biznisa. U ovim razgovorima se ne govori u šiframa, već jasno, za ogromne sume novca koji preko Rusije i Budimpešte završavaju kod Saše Mijalkova", kazao je Zaev.

Zaev je naveo da se "radi o nabavci opreme za tajnu policiju iz Izraela a da biznis dogovara sudija Upravnog suda Svetlana Kostova".

"Da uopšte počne pregovore, Mijalkov je tražio od Haima Hakejnija (iz Izraela) proviziju od pola miliona eura. Da produži razgovore on insistira da dobije taj novac do u euro. Iz razgovora (Mijalkova) sa Kostovom čuju se sume od po 500.000 eura, dva puta po 900.000 eura, 250.000 eura i 840.000 eura", kazao je Zaev.

Zaev od početka februara objavljuje prisluškivane razgovore makedonskih zvaničnika, na čelu s premijerom i liderom VMRO DPMNE Gruevskim, koga optužuje da je preko UBK nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije, kao i za korupciju i zloupotrebu vlasti u obračunu s političkim protivnicima.

Dok Zaev tvrdi da je snimke prisluškivanih razgovora dobio od "patriota među makedonskim obavještajcima", Gruveski ga je optužio da je do snimaka prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika došao uz pomoć strane obavještajne službe.

Pod optužbom da su "ugrožili ustavni poredak Makedonije" protiv Zaeva je podnijeta krivična prijava a oduzet mu je i pašos krajem januara ove godine, dok je još pet lica, među kojima je i bivši direktor UBK Zoran Veruševski podnijeta ista krivična prijava a oni su svi i uhapšeni.

SDSM je od februara podnio više krivičnih prijava protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika u vezi sa "kriminalnim djelima koja se spominju u prisluškivanim razgovorima", koji su do sada u sjedištu SDSM objavljivani 15 puta.

Mijalkov: Nema korupcije, podnijeću krivičnu prijavu protiv Zaeva

Direktor Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu (UBK) Sašo Mijalkov najavio je danas da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Zaeva "zbog kleveta i konstrukcija koje je izrekao protiv njega", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U saopštenju Mijalkova, koje je medijima proslijedio makedonski MUP, navodi se da pri kupovini opreme za tajnu službu od firme u Izraelu "nije bilo riječi ni o kakvom mitu ili korupciji, već o dogovaranju i praćenju procedura oko donacije koju je makedonski MUP dobio od prijateljske službe".

"Hoću da obavijestim javnost da nije riječ ni o kakvom mitu ili korupciji... Donacija od 5.557.377 eura je primljena. Sa njom jekupljena oprema koja je predata specijalnim jedinicama koje je trenutno koriste, čime je podignuta njihova borbena gotovost", naveo je Mijalkov.

Mijalkov je naveo da "za sve postoji i pisana dokumentacija i dogovori koji će biti priloženi u procesu koji će pokrenut protiv Zorana Zaeva".

Bonus video: