POSLIJE PET MJESECI

Imenovana Vlada Federacije BiH, Novalić premijer

Vlada Federacije BiH izglasana je sa 57 glasova "za". "Protiv" je bilo 22 zastupnika i pet je bilo suzdržano
60 pregleda 1 komentar(a)
Gradska vijećnica Sarajevo, Foto: Reuters
Gradska vijećnica Sarajevo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 15:55h

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH potvrdili su danas u Sarajevu novi sastav Vlade Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U Vladi Federacije BiH, jednom od dva entiteta u BiH, ima ukupno 16 ministarstava.

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) u novoj Vladi ima šest ministara, SDA takođe šest, a Demokratska fronta (DF) Željka Komšića četiri ministra.

Imenovanje novog saziva Vlade potvrđeno je više od pet mjeseci nakon opštih izbora koji su u BiH održani u oktobru 2014. godine.

Vlada Federacije BiH izglasana je sa 57 glasova "za". "Protiv" je bilo 22 zastupnika i pet je bilo suzdržano.

U Vladi Federacije BiH u naredne četiri godine ministarka finansija biće Jelka Miličević (HDZ BiH), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministarka kulture i sporta Zora Dujmović (HDZBiH), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH), a ministar pravde Mato Jozić (HDZBiH).

Za ministra razvoja, poduzetništva i obrta imenovan je Amir Zukić (SDA), ministarka obrazovanja i nauke je Elvira Dilberović (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Šemsudin Dedić (SDA), ministar unutrašnjih poslova FBiH je Aljoša Čampara (SDA), ministar izbjeglica i raseljenih osoba je Edin Ramić (SDA), a ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević (SDA).

Ministar energije, rudarstva i industrije je Reuf Bajrović (DF), ministarka okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF) i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF).