Sud ponovo pustio Glavaša na slobodu

Na Fejsbuk profilu Glavaša je objavljeno da je, napuštajući zatvor, novinarima rekao kako ga ne bi iznenadilo da ga iduće sedmice i sedmi put pritvore
57 pregleda 2 komentar(a)
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 31.03.2015. 18:00h

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je danas pritvor Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991, potvrđeno je agenciji Beta u zagrebačkom sudu.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je za agenciju Beta da je vanraspravno vijeće prihvatilo žalbu Glavaševe odbrane na pritvor u kojem se nalazi od 5. marta, pa je on danas opet pušten na slobodu. On je dodao da je i na tu odluku moguća žalba, ali da ona ne odlaže puštanje iz pritvora.

Tužilaštvo je već najavilo žalbu o kojoj će ponovo odlučivati Vrhovni sud.

Glavaš nije, poslije puštanja iz zatvorske bolnice gdje je prebačen zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, odvezen u zatvor Remetinec, već je nešto poslije 16 sati ušao u automobil stranačkih kolega iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) i krenuo prema Osijeku, prenosi Hina.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić kazao je Hini da Glavaš putuje u Slavoniju u "privatnom automobilu".

"Dobro je raspoložen, iako fizički slab, a u Osijeku će otići kod doktora", kazao je Salapić.

Na Fejsbuk profilu Glavaša je objavljeno da je, napuštajući zatvor, novinarima rekao kako ga ne bi iznenadilo da ga iduće sedmice i sedmi put pritvore.

U ponedeljak je taj sud, po zahtjevu Ustavnog suda, odlučio da Branimir Glavaš može da ostane u istražnom zatvoru koji ne smije trajati duže od 5. maja 2016. Ustavni sud je tražio izjašnjavanje Vrhovnog suda pošto je prošle sedmice djelimično prihvatio Glavaševu žalbu i ukinuo ranije rješenje Vrhovnog suda da mu "istražni zatvor može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, ali ne duže od kazne na koju je nepravosnažno osuđen".

Glavaš je u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu od 5. marta, kada je počeo štrajk glađu. Zbog narušenog zdravlja, od nedjelje je ponovo završio u bolnici.

Pravne nedoumice proistekle su posle januarske odluke Ustavnog suda Hrvatske o poništenju pravosnažne presude Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina. Ustavni sud je naložio da se drugostepeni postupak ponovi, a na snazi je ostala desetogodišnja prvostepena presuda suda u Zagrebu.

Glavaš je potom pušten iz mostarskog zatvora u kojeme je završio, jer je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko. U zatvoru je proveo više od pet godina.

Bonus video: