EU: Protestna nota Makedoniji zbog prisluškivanja ambasadora

Lider SDSM Zoran Zaev optužio je premijera i lidera VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog da je preko Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije, ali i najmanje šest ambasadora u Skoplju
1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 16:50h

Ambasador EU u Makedoniji Aivo Orav podnio je u ime Evropske unije protestnu notu makedonskom Ministarstvu spoljnjih poslova zbog prisluškivanja ambasadora objavila je danas skopska televizija Telma.

U protestnoj noti Orav je zatražio da Makedonija poštuje Bečku konvenciju u diplomatskim odnosima, a njegova reakcija je uslijedila pošto je nekoliko ambasadora članica EU od opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) dobilo transkripte svojih prisluškivanih razgovora.

Lider SDSM Zoran Zaev optužio je premijera i lidera VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog da je preko Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije, ali i najmanje šest ambasadora u Skoplju.

U makedonskim medijima je do sada o prisluškivanju govorio jedino italijanski ambasador u Makedoniji Ernesto Beleli koji je potvrdio da je dobio transkripte svojih telefonskih razgovora od SDSM.

Bonus video: