Srbija: NVO osuđuje preporuku taksistima da ne voze azilante

Organizacije koje čine koaliciju podsjećaju na slučaj rasne segregacije u javnom prevozu u Americi 50-ih godina, i izražavaju zabrinutost što se 60 godina kasnije u Srbiji dešava isto
0 komentar(a)
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2015. 17:44h

Koalicija protiv diskriminacije najoštrije je danas osudila diskriminatornu preporuku Saveza udruženja taksista Srbije da taksisti ne prevoze azilante, ukazujući da to predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije.

"Zakon o zabrani diskriminacije u članu 17 prepoznaje odbijanje pružanja javnih usluga kao oblik diskriminacije", navodi Koalicija koju čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Regionalni centar za manjine.

Predsjednik Saveza udruženja taksista Srbije Aleksandar Bijelić izjavio je za jučerašnji "Blic" da je preporuka taksistima da ne voze azilante jer mogu da zapadnu u neprijatnu situaciju.

"Ovakvo disrkiminatorno postupanje Saveza udruženja taksista dodatno doprinosi širenju ksenofobije i netrpeljivosti prema tražiocima azila", ocjenjuje Koalicija.

Organizacije koje čine koaliciju podsjećaju na slučaj rasne segregacije u javnom prevozu u Americi 50-ih godina, i izražavaju zabrinutost što se 60 godina kasnije u Srbiji dešava isto.

"Preporuka taksistima da ne voze azilante i obrazloženje mogućih problema sa nadležnim organima jasno ukazuju na nepostojanje sistemskog odgovora države na iregularne migracije kao i efikasnog sistema zaštite od diskriminacije", ističe se u saopštenju.

Bonus video: