Vrhovni sud Hrvatske ponovo o dužini pritvora za Glavaša

Glavaš je u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu od 5. marta, kada je počeo i štrajk glađu
0 komentar(a)
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.03.2015. 20:39h

Ustavni sud Hrvatske vratio je Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje odluku o dužini istražnog zatvora određenog Branimiru Glavašu, koji se od 5. marta nalazi u zagrebačkom zatvoru, objavljeno je danas u Zagrebu.

Ustavni sud je odredio da pritvor Glavašu prestaje 5. aprila ukoliko Vrhovni sud do tada ne donese drugačiju odluku.

Tako je djelimično prihvaćena ustavna tužba osuđenog za ratne zločine nad civlima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine i ukinuto rješenje Vrhovnog suda sa njemu "istražni zatvor može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, ali ne duže od kazne na koju je nepravosnažno osuđen", što je deset godina.

Vrhovni sud treba da ocijeni i postoji li povreda Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Glavaš je u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu od 5. marta, kada je počeo i štrajk glađu.

U zatvoru je završio pošto mu je Vrhovni sud odredio pritvor jer je na snazi prvostepena presuda kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991.

Po hrvatskim propisima, u zatvor moraju svi koji su osuđeni na zatvorske kazne duže od pet godina.

Pravne nedoumice proizvela je januarska odluka Ustavnog suda Hrvatske o poništenju pravosnažne presude Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina i zatražio da se postupak ponovi.

On je potom pušten iz mostarskog zatvora u kojem je završio, jer je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko. U zatvoru je proveo više od pet godina.

Bonus video: